На 14 декември 1900 г. се ражда квантовата механика

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 декември 2022 в 00:00 15782 0

 Айнщайн и Макс Планк 1931 г.

Кредит Wikimedia Commons

Айнщайн и Макс Планк 1931 г.

На този ден през 1900г. по време на заседание на Физичното дружество в Берлин Макс Планк е прочел доклада "Към теорията за разпределението на енергията на излъчване на нормалния спектър" (Über das Gesetz der Energieverteilung im Normalspektrum), публикуван в началото на 1901 г. в сп. Annalen der Physik.

В този труд, получил по-късно огромна известност, Планк публикува за първи път една формула, която показва, че електромагнитното излъчване става на отделни порции енергия, които Планк нарича кванти.

Тяхната енергия, енергията на фотон, е свързана с честота на излъчването ω и има вида:

, където коефициентът  h с чертичка:

е универсална константа, сега е наречена константа на Планк.

Тази идея, че светлината се излъчва от нагретите тела на порции енергия, възникнала у Планк само няколко месеца преди това историческо заседание на Физичното дружество, месеци през които Макс Планк прекарва в усилена работа. 

Идеята е изглеждала "безумна", защото по това време се е смятало, че светлината е непрекъснат вълнов процес, а самият Планк, възпитан в духа на класическата наука и противник на хипотезите и революционните идеи във физиката, е бил много смутен от констатациите, до които е стигнал. Но експериментите многократно показали съответствие с формулата и едва тогава решава да докладва за резултата и да представи идеята си на заседанието на Физичното дружество на 14 декември 1900 г.

Така, може да се каже, че днешната дата определя рождения ден на един нов дял във физиката, който я разделя завинаги на класическа и "съвременна" квантова физика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !