27 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 20 декември Едисън прави частна демонстрация на крушката с нажежаема жичка

| На този ден 20 декември 30281
Оригинална крушка, произведена в работилницата на Едисон в Менло парк през 1879 г. Снимка: Wikimedia commons CCA 2.0 Generic

На 20 декември 1879 г. Томас Алва Едисън прави в Менло парк частна демонстрация на последната си тогава разработка - електрическата крушка с нажежаема жичка. 

Концепцията е създадена от Александър Лодигин през 1872 г., когато той създава стъклен балон, изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. Но при провеждането на ток в крушката тя свети много кратко и изгаря. 

През 1875 г. Едисън изтегля въздуха от балона и така удължава живота на крушката. След 13 месеца работа върху откриването на по-подходящ материал за жичката, той открива, че памучни влакна, обработени с въглерод могат да работят 40 часа във вакуум преди да изгорят. 

Когато Едисън провежда първата публична демонстрация няколко дни след частната - на 31 декември 1879 г., железопътната компания на Пенсилвания пуска допълнителни влакове, които да осигурят превоз на всички хора, желаещи да видят демонстрацията.

Подобни демонстрации на крушка с въглеродни влакна през 1879 г. са направени и от друг изобретател - претендент за автор на електрическата крушка - Джоузеф Суон.

Една година по-късно, през 1890 г. Лодигин доусъвършенства крушката, поставяйки жичка от волфрам и изпълва балона с азот. 

 


zuljin
Рейтинг : -12194
22.12 2021 в 06:01 1
+ 0
- 1
Едисон е бизнес ориентиран шарлатанин... Електрическата крушка не е никакво откритие, а въпрос на няколко часа експерименти с ток. Всеки друг на негово място щеше да я е изобретил.
Благодарение на тоя шарлатанин, фундаментални открития като променливия ток и електромагнетизма, от неговия чирак Тесла виждат бял свят доста по-късно.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.