На 25 ноември 1810 г. е роден Николай Пирогов

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 ноември 2022 в 00:00 30647 4

Кредит Wikimedia Commons

На 25 ноември нов стил (13 ноември - стар стил) 1810 г. е роден руският хирург и анатом Николай Пирогов, чието име носи нашият "Пирогов" -  Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина.

Николай Пирогов е бил учен със световна слава, наричан е диагностик номер едно в Европа и водещ специалист в областта на анатомията и анестезията. Създава хирургичната школа на Русия и първата в света научна школа по модерна хирургия. Автор е на оперативни техники, които се прилагат и до днес. За пръв път в световната хирургична практика въвежда стерилизацията чрез изваряване на хирургичните инструменти и дрехи за операция.

Николай Пирогов за пръв път в света въвежда гениалната по своята простота и функционалност гипсова превръзка на счупените крайници. През 1871 г. Пирогов за първи път прави опит за обезболяване чрез спинална пункция.

Пише „Книга за лекарските грешки”, с която иска да предпази колегите си от евентуални пропуски в диагностиката и лечението. Автор е на блестящи основополагащи научни трудове и десетки анатомични атласи.

Д-р Пирогов е преглеждал всеки ден съвсем безплатно стотици бедни болни хора и дори им е давал пари да си купят лекарствата - практика, която Пирогов запазил през целия си живот. Този високоморален човек, след като ликвидирал хаоса в медицината и извършил чудеса на операционната маса по време на Кримската война (1853-1856 г.), е бил дълбоко възмутен от интендантите от военната администрация, които крадяли от всичко - храна, облекло, имущество, лекарства.

Пирогов си създава много врагове. Той стига до императора като лично го обвинява в пасивно отношение към безобразията в армията, за което е затворен в Петропавловската крепост. Заплашвала го каторга в Сибир, но го спасява огромният му европейски авторитет и руският народ. Все пак е уволнен и му е забранено да практикува медицина.

Разрешили му да стане учител и училищен настоятел в Одеса. И тук разгръща огромна реформаторска дейност в образователната система. Забранил боя с пръчки и въобще всички физически наказания в училище. Затова бил жестоко намразен от колеги и местния генерал губернатор и отново е уволнен.

Ескиз на Репин към картината "Пристигането на Николай Пирогов в Москва за юбилея му по повод 50 години научна дейност" (1881). Военно-медицински музей, Санкт Петербург, Русия.

През 1862 г. Пирогов пристига в Италия и успява да спаси от ампутация крака на легендарния Джузепе Гарибалди.

Освен в Кримската война, Пирогов участва в още две войни: Френско-пруската война от 1870 г. и Руско-турската война.

Пирогов прекарва в България шест месеца като главен хирург на руската армия по време на освободителната за България война (1877-1878). Оперира край Зимница, Велико Търново и Плевен. 

През декември 1951 г. по предложение на лекарите-хирурзи от Спешната градска болница на базата на Болница "Червен кръст", се създава Институтът за бърза медицинска помощ "Пирогов", на името на великия руски учен и хирург. 

***

по материали на Форум Медикус, д-р Пенка Няголова

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

4

kokoten

28.11 2021 в 10:37

Огромен принос във военно-полевата хирургия....благодарение на методите и принципите въведени от него са спасени милиони хора от тогава та до ден днешен....Поклон пред паметта му....

26.11 2015 в 01:13

Е пак - този поне е пич, докато Граф Игнатиев е настоявал за обесването на Левски

25.11 2015 в 12:55

Не е ли достатъчно, че е участвал в освободителната за България война? При това такъв изтъкнат хирург с принос за световната медицина?

25.11 2015 в 11:36

И какви заслуги има Пирогов към България, за да даде повод да бъде кръстена най-големата болница за бърза помощ на негово име? Ако има некой, заслужил тая чест, това е Царица Елеонора Българска, която е прекарала като обикновена милосърдна сестра целата Първа световна война на фронта.