29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 26 ноември 1894 г. е роден "бащата на кибернетиката" Норберт Винер

| На този ден 26 ноември 65910

Той е дете-чудо, научава се да чете малко преди да проходи и написва първия си труд за дарвинизма на възраст, когато връстниците му се учат да пишат ченгелчета.

На 18 години Винер защитава дисертация в Харвард. След това учи философия на науката при Бъртранд Ръсел в Кеймбридж и математика при Давид Хилберт в Гьотинген. После ексцентричният млад учен става професор в почти дузина университети, получава катедра в Масачузетския технологичен институт, пише стотици статии за различни клонове на математиката.

Набира средства за учени, бягащи от Хитлер, изгражда математически модели на американската ПВО и забавлява студентите си по време на лекции и извън тях.

Веднъж спира да си побъбри по математика с един от учениците си по пътя към столовата и му задава странен въпрос: „Откъде дойдох? И след като получава отговора, прави заключението: „Явно още не съм ял.“

Но постижение на Норберт Винер, с което остава в историята, се случва след войната. През втората половина на 40-те години се разработват първите компютри с пълна сила, машините от второ поколение са вече на прага, а все още липсва стройна отделна наука за управление, комуникация и обработка на информацията в новите технологии.

Винер става бащата на тази наука. През 1948 г. той публикува класическия труд, наречен „Кибернетика, или контрол и комуникации в животните и машините“ (Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and the Machine).

Измисленото от Винер име "кибернетика" идва от гръцкото „изкуство на управлението“. Думата, между другото, е била известна на древните гърци, но е означавала изкуството да се управлява кораб, а по-късно и държавата.

Според Винер това е "наука, която изучава управлението и регулирането на машините, живите организми и социалните структури".

Днес всички наричат Винер "бащата на кибернетиката", а самата кибернетика се занимава с изкуствен интелект и невронни мрежи.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.