На 27 януари 1832 роден математикът и писател Луис Карол

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 януари 2023 в 00:00 30946 1

Луис Карол

Кредит Wikimedia Commons

Луис Карол

Син на енорийски свещеник от Чешър Чарлс Латуидж Доджсън стана световно известен с книгите си "Приключенията на Алиса в страната на чудесата" и "Алиса в огледалния свят". Професорът по математика Чарлз Латуидж Доджсън от Оксфорд разхожда по реката в лодка дъщерята Алиса на декана на колежа Оксфорд и ѝ разказва приказка.

Когато една от дъщерите на ректора, Алиса Лидъл пожела сама да прочетете тази приказка, Доджсон с калиграфски почерк я записва в тетрадка и ѝ дава заглавие "Приключенията на Алиса под земята".

И след една година книга е публикувана с друго име "Алиса в страната на чудесата" и под псевдоним. Чарлс Латуидж Доджсън маха фамилията си, превежда останалите си имена на латински и разменя местата им. И резултатът обратно превежда на английски. Между другото изобретява обложката - "напечатайте на обвивката заглавието и автора и тогава няма нужда да я сваляте от книгата!"

Книгата има огромен успех, прочитат я всички в Англия, дори кралица Виктория. Кралицата е толкова въодушевена, че заповядва да ѝ донесат всичко, което е написал Луис Карол. На следващия ден пред кралицата струпват купчина трудове по математика.

Като математик Доджсън работи предимно в областта на геометрията, линейната и матричната алгебра, математическата логика и пише почти дузина книги под истинското си име.

Неговото творчество в областта на математиката привлича отново вниманието в края на 20 век. Книгата Мартин Гарднер за логическите машини и диаграми "Logic Machines and Diagrams" предизвика преоценка на приноса на Луис Карол в символната логика. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

27.01 2019 в 23:24

Усмивка без котарак!

Впрочем това с книгите е заблуда. Двете "Алиси" също са книги за математиката.