08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На тази дата е открита Теракотената армия

| На този ден 29 март 52310
Теракотена армия, група No1. Снимка: Wikimedia Commons

На 29 март, 1974 г. Теракотената армия на император Цин Шъхуан (259-210 г. пр. н. е.) е открита от местните селяни при сондиране на артезиански кладенец на изток от планината Лишан близо до Линтонг, Китай.

Първоначално са открити случайни парчета керамика, после е разкрита теракотена глава. До днес са общо 8100 теракотни статуи в пълен размер на китайски воини и техните коне.

Те са част от некропола на първия император на Китай, вероятно, за да защитават своя владетел и в отвъдното. Всеки от войниците има уникални изражения на лицето и е разположен в съответствие с ранга си. Макар че днес вече ги няма, петната от боя подсказват, че някога са били с ярко оцветени дрехи. Разкопките разкриват и мечове, върхове на стрели и други оръжия, много в непокътнато състояние. Китайските археолози обявиха откритието на 11 юли 1975 г. 

Войници от Теракотената армия. Кредит: Wikimedia Commons Копия на офицери, боядисани според вероятната оригиналните цветове. Кредит: Wikimedia Commons

Историкът Сима Циен съобщава, че една година след възкачването на трона си през 246 г. пр. н. е.  13-годишният Ин Чжън (бъдещият Цин Шъхуан) започва да строи собствена гробница. Според неговия план статуите трябвало да го придружават след смъртта си и вероятно да му предоставят възможността да задоволи властовите си амбиции в отвъдния свят по същия начин, както приживе.

Строителството изисква усилията на повече от 700 хиляди работници и занаятчии и продължава 38 години. Периметърът на външната стена на некропола е 6 км.

Въпреки че вместо живи воини - противно на традицията - техните глинени копия са били погребвани заедно с императора, според различни оценки до 70 хиляди работници са били погребани заедно със семействата си.

Армията от глинени воини почива в бойна формация в паралелни крипти на 1,5 км източно от гробницата на императора.

Войници от Теракотената армия. Кредит: Wikimedia Commons

През 1987 г. на 11-та сесия на ЮНЕСКО Теракотената армия е включена в списъка на световното наследство като част от „гробницата на първия император от династията Цин“. Погребалният комплекс  е първият китайски обект, включен в този списък. 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.