На тази дата в един пъб е обявено откритието на структурата на ДНК

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 февруари 2022 в 00:00 16042 0

Джеймс Уотсън и Франсис Крик влизат на 28 февруари, 1953 г. в местния пъб „Ийгъл“, който се намира до лабораторията Кавендиш в Университета Кеймбридж и се провикват: „Разкрихме тайната на живота! ”
Джеймс Уотсън и Франсис Крик влизат на 28 февруари, 1953 г. в местния пъб „Ийгъл“, който се намира до лабораторията Кавендиш в Университета Кеймбридж и се провикват: „Разкрихме тайната на живота! ”

В мрачното утро на 28 февруари, 1953 г., американецът Джеймс Уотсън и англичанинът Франсис Крик влизат в местния пъб „Ийгъл“, който се намира до лабораторията Кавендиш в Университета Кеймбридж.

„Разкрихме тайната на живота! ”, обявява драматично Крик в кръчмата, въпреки смущението на колегата си.

Но тук скромността е излишна - те предлагат структурен модел на ДНК, бързо приет от целия научен свят и днес известен на всеки - двойната спирала. 

Но заслугата не е само тяхна. Моделът на Уотсън и Крик се основава на рентгеноструктурна снимка, направена година по-рано от Розалинд Франклин и Реймънд Гослинг, както и на откритието на Ъруин Чаргаф, че базите на ДНК образуват двойки.

По-официалното представяне на техните резултати, с тези на Уилкинсън и Франклин, се появява в Nature през април 1953 г. 

През 1962 г. Уотсън, Крик и Уилкинсън получават Нобелова награда за медицина „за откритията си относно молекулярната структура на нуклеиновите киселини и нейното значение за трансфера на информация в живия материал”. (Розалинд Франклин умира от рак през 1958 г., и тъй като наградата никога не се дава посмъртно, не споделя славата, което й се полага.) .

Тяхната работа инициира поток от по-нататъшни изследвания по целия свят, които разкриват все по-дълбоките тайни на живота.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !