09 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На този ден през 1791 г. е роден британският учен Майкъл Фарадей

| На този ден 22 септември 42850

На 22 септември през 1791 г. е роден британският учен Майкъл Фарадей. Той е бил един от най-влиятелните хора в историята на науката. Той има голям принос за формулирането на концепцията за магнитно поле като експериментира с магнити и електрически проводници. Количеството електрически заряд в един мол електрони се нарича „Фарадей“ в чест на неговите постижения.

Майкъл Фарадей е и физик, и химик.

Макар и един от най-големите експериментатори, той е бил до голяма степен самообразован. Назначен от сър Хъмфри Дейви за негов асистент в Кралския институт, Фарадей първоначално се концентрира върху аналитичната химия и открива бензола през 1825 г.

Най-важната му работа е в електромагнетизма, в която област той демонстрира електромагнитната индукция, която е в основата на съвременното индустриално производство на електроенергия и много от нейните приложения, например електрическото динамо и мотор.

Създава първия модел на електродвигател. Сред другите му открития са първият трансформатор, химичното действие на тока, законите на електролизата, въздействието на магнитно поле върху светлината, диамагнетизмът. Той е първият, който предсказва електромагнитни вълни. Фарадей въвежда в научна употреба термините йон, катод, анод, електролит, диелектрик, диамагнетизъм, парамагнетизъм и други.

Фарадей е основоположник на концепцията за електромагнитното поле, която след това е математически формализирана и разработена от Максуел. Основният идеологически принос на Фарадей във физиката на електромагнитните явления е да отхвърли нютоновия принцип на действие на далечни разстояния и да въведе концепцията за физическо поле - непрекъсната област на пространството, напълно изпълнена със силови линии и взаимодействаща с материята.

Майкъл Фарадей се застъпва за използването на електрическа светлина в морските фарове.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Обучение без нервни клетки
08 декември 2022 в 00:01
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.