Най-старото известно родословно дърво в света, датирано отпреди 6000 години

Ваня Милева Последна промяна на 23 декември 2021 в 09:08 13582 0

Впечатление на художник за това как би изглеждала могилата Хейзлтън Норт, когато е била скоро построена преди около 5700 години. Кредит: Reich et al. Nature, 2021

Почти 6000-годишна гробница е открита в Англия. Тя съдържа останките на 27 членове на семейство от пет поколения. Техният произход е от един мъж и четири жени според ДНК анализ.

Констатациите предполагат, че по това време е имало полигамни бракове във висшите ешелони на неолитното общество, тъй като изследователите смятат, че е малко вероятно мъжът-прародител да е имал четири жени една след друга. Вместо това той вероятно е имал повече от една съпруга едновременно.

Анализът реконструира едно от най-старите родословни дървета, правени някога, заявява Иниго Олалде (Iñigo Olalde), популационен генетик от Университета на Страната на баските в Билбао, Испания, и един от водещите автори на проучване, публикувано във вторник (22 декември) в списание Nature.

Учени от Харвардския университет в Масачузетс, Нюкасълския университет във Великобритания и Виенския университет в Австрия също участват в изследването.

Новите техники вероятно ще бъдат бързо приложени към други колекции от древна човешка ДНК, обяснява Олалде.

„Това проучване е важно, защото е първото голямо родословно дърво, което получаваме от праисторията“, отбелязва Олалде. "Но вероятно през следващите няколко месеца или година ще разберем много повече."

Гробната могила е била силно повредена от фермерите, които орат земята над нея, а гробниците са разкопани през 80-те години на миналия век, за да се запази това, което е останало. Кредит: Reich et al. Nature, 2021

Неолитни кости

Костите в изследването са от човешки останки на 35 души, изкопани през 80-те години на миналия век от гробната могила Хейзлтън Норт край Котсуолд Хилс, близо до градовете-близнаци Челтнъм и Глостър в Западна Англия.

Гробната могила е била на земеделска нива, където стотици години оран я е унищожила напълно, така че археолозите извършват разкопките, за да запазят това, което е останало, разказва Олалде.

Преди няколко години друг екип изследователи извлича генетичен материал от костите и зъбите на погребаните останки и Олалде работи с ДНК последователностите, които те съдържат, за да разбере как са свързани индивидите.

Скоро става ясно, че взаимоотношенията им са много сложни.

„Когато това стана очевидно, си помислих „О, Боже“, възкликва Олалде. „Беше много изненадващо, но и доста забавно да открия цялото това семейство.“

неолитно семейно дърво

Родословно дърво на 5-те поколения. Кредит: Newcastle University

Анализът би могъл да определи взаимовръзките само на 27 от 35-те тела, включително две млади момичета.

Резултатите показват, че мъжете обикновено са погребвани близо до бащите и братята си. Това откритие предполага, че произходът е патрилинеен - с други думи, по-късните поколения, погребани в гробницата, са свързани с най-ранното поколение чрез своите роднини от мъжки пол, казват изследователите.

Но гробницата също е разделена на две L-образни камери, разположени в северната и южната част на структурата, и изборът на коя камера да бъдат погребани зависи от жените от първо поколение, от които са произлезли - потомците на две от жените са погребани в северната камера, а потомците на другите две жени са погребани в южната камера.

Това откритие предполага, че тези жени от първо поколение също са социално значими в своята общност и че статусът им е бил признат, когато е строена гробницата, обяснява Олалде.

Генетичният анализ на 35-те души, погребани в две гробни камери в могилата, показва, че 27 от тях са близки биологични роднини. Кредит: Reich et al. Nature, 2021

Семейни въпроси

Олде също идентифицира четирима мъже, погребани в гробницата, чиито майки са били част от рода, но чиито бащи не са - наречени "доведени синове". Тези доведени синове би могло да са били осиновени в семейството, когато майките им се присъединят към него, въпреки че е възможно и жените да раждат деца от мъже извън семейството, които не са били признати за техни партньори, разказва Олалде.

Две от дъщерите от рода, които са починали в детството, са погребани в гробницата, но там не са погребвани възрастните дъщери от рода, възможно е те да са били погребани в семейните гробници на партньорите си, предполага Олалде.

В същата гробница той идентифицира и останките на три жени и петима мъже, които нямат генетична връзка със семейството. Възможно е жените да са били омъжени за мъже, погребани в гробницата и да нямат деца, или само възрастни дъщери, които след това са били погребани някъде другаде, допълва Олалде.

Значението на петимата несвързани мъже не е известно, но те може да са били осиновени в семейството или по някакъв начин свързани чрез връзки, които не могат да бъдат определени генетично, разказва Олалде. Гробницата на Хейзлтън Норт датира от много ранния период на неолита в Англия и вероятно непосредствените предци на хората, погребани там, да са дошли във Великобритания от континентална Европа като част от имигрантска вълна от неолитни земеделци по това време, разказва Олалде.

Докато неолитните гробници, открити на европейския континент, не показват такава сложност, отбелязва Олалде, отношенията между погребаните в гробницата на Хейзлтън Норт вероятно отразяват много по-ранни структури на родство в имигрантското общество.

Справка: Fowler, C., Olalde, I., Cummings, V. et al. A high-resolution picture of kinship practices in an Early Neolithic tomb. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-04241-4

Източник: Scientists just reconstructed one of the oldest family trees ever charted
Tom Metcalfe, Live Science.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !