29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нобеловата награда за медицина бе зa откритие на механизмите за автофагия

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 октомври 2016 в 12:26 97140

Нобеловият комитет обяви носителя на Нобелова награда за физиология и медицина за 2016. Наградата бе присъдена на Йошинори Ошисуми (Yoshinori Ohsumi) "за неговите открития на механизмите за автофагия".

Победителят е оповестен на сайта на Нобеловите награди.

Автофагията (или autophagocytosis) (от гръцки  'аз' и 'яде'), е естествен, разрушителен механизъм, който разглобява чрез регулиран процес ненужни или дисфункционални клетъчни компоненти. Автофагията позволява правилното разграждане и рециклиране на клетъчни компоненти.

Професор Йошинори Ошисуми от Токийсккия Университет е първият човек в света, който визуално е наблюдавал функцията автофагия, при която клетките се поставят в състояние на глад и разграждат части от себе си, за да служат като източници на хранителни вещества и така да се задоволи глада. Той изяснява механизмът на автофагия и гените, участващи в него.

Професор Осуми първоначално изследва дрожди. Той заключи, че явлението автофагия не се ограничава с дрождите, но е една от най-основните функции на клетките, намиращи се в различни организми, от растения до хора. Така започна сегашният бум в изследванията в областта автофагия по целия свят. Публикациите за автофагия са се увеличили от около десет годишно в началото на 1990, до над 2000 годишно в момента, а броят продължава да расте бързо.

Носителите на Нобелова награда за физиология и медицина се определят на събрание на Каролинският медикохирургически институт в Стокхолм.

Нобеловата награда за физиология и медицина през 2015 г. получиха Уилям Кембъл, Сатоши Омура и Йоуйоу Ту за разработването на нови методи за лечение на инфекции, пренасяни от паразитни червеи и малария.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.