30 ноември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Нов проект на Националния природонаучен музей ще проучва безгръбначната фауна на Балканския полуостров

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 април 2019 в 14:14 10460

Лесно достъпни интернет базирани платформи, описващи безгръбначните на Балканския полуостров като паяци и бръмбари-късокрилки, разработват учени от Националния природонаучен музей на БАН. В тях ще бъдат събрани и анализирани данни от молекулярни, статистически и морфологични изследвания с цел да се поставят основите на изследванията на безгръбначната фауна на полуострова.

Резултатите ще бъдат представени в платформите balkan-spiders.com за паяци и coleoptera-bulgaria.myspecies.info – за бръмбари-късокрилки.

Мултидисциплинарният екип учени, под ръководството на професор Павел Стоев от Националния природонаучен музей на БАН (НПМ-БАН), се стреми да разработи методология, която да се утвърди и приеме нов съвременен стандарт при зоологичните и филогенетични изследвания не само в България, а и на Балканите. Приемането на такава методология ще позволи да бъде определено по-точно развитието на групите безгръбначни животни и да бъдат изяснени и емпирично доказани връзките и пътищата на видообразуването. Събирането и структурирането на новите данни ще позволи и прилагането на по-добра и адекватна защита на тези уникални видове и техните специфични местообитания.

Екипът по проекта „Кибертаксономичен подход при филогенетични изследвания върху моделни родове безгръбначни животни (Invertebrata, Arachnida, Insecta) за изясняване на проблеми на произхода, формирането и опазването на безгръбначната фауна на Балканския полуостров“ включва учени и специалисти от няколко институции. Това са Националният природонаучен музей на БАН, Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН (ИБЕИ-БАН), Биологическият факултет на Софийския университет (БФ-СУ) и Факултетът по математика и информатика на Софийския университет (ФМИ-СУ). Експертизата на учените е в различни области, което е основа за използването на интегриран кибертаксономичен подход.

Проектът се финансира от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката (договор KП-06-Н21/1-17.12.2018).

Допълнителна информация очаквайте скоро в сайта на проекта: http://cyber-taxonomy.com и в ResearchGate.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.