Нов вид гекон излиза от люспестата си обвивка, за да избяга от хищниците (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 февруари 2017 в 11:01 3616 0

Кредит Scherz et al. 2017

Geckolepis megalepis

Зоолозите описаха нов вид гекон - влечуги, чието семейство наброява вече над 900 вида. Новооткритият мадагаскарски вид Geckolepis megalepis има необичайно големи за гущерите люспи, които той може да изхвърли, за да избяга от хищниците, както гущерите се отказват от опашката си.

Статията е публикувана в списание PeerJ.

Новият вид живее в Мадагаскар и се отнася към род Geckolepis , известен и преди това и срещащ се само (ендемичен) за Мадагаскар и Коморските острови. Всички видове на този род имат много големи люспи. Geckolepis megalepis обаче има по-големи от всички останали.

C - след падането на люспите на гекона. Люспите после се регенерират. Scherz et al. 2017 

Най-необичайната особеност на Geckolepis megalepis е способността му да възстановява люспите си, за да избяга от хищника. Ако е необходимо, геконът се измъква от люспите си, оставайки гол. Новите люспи израстват за няколко седмици.

Geckolepis megalepis . Scherz et al. 2017 

оред авторите този защитен механизъм срещу хищниците е изключително ефективен - докато са се опитвали да го изследват геконът многократно се е изплъзвал на учените, оставяйки им само люспите си. За да се справят с този проблем, изследователите използват различни методи – например, опитавали са се да го хванат в капаните от вата. Обаче винаги са се губели няколко люспи от тялото на гекона, което значително забавило процеса на описване на новия вид.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !