Нова пирамида откриха южно от Кайро

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 април 2017 в 16:04 10362 0

Кредит Wikimedia Commons

Наклонената пирамида на фараона Снофру.

Археолози са открили близо до Кайро останки на древна пирамида, вероятно от времената на XIII династия, XVIII - XVII век пр.н.е., съобщава Министерството на антиките на Египет, цитирано от Ал Джазира.

Останките, датирани на 3700 години, са намерени 40 км южно от Кайро и вероятно представляват първият опит в Египет да се изгради гладка пирамида, разказват служители на министреството.

"Откритата част е в добро състояние, археологическата мисия ще продължи да работи, надявайки се да открие други части на пирамидата", - заяви ръководителят на Централното управление на Министерството на Кайро и Гиза Ал ал Шахат.

Махмуд Афифи, представител на министерството на антиките заяви днес, че останките са разположени на север от наклонената пирамида на фараона Снофру в царския некропол в Дашур. Поради начупените страни, се смята, че пирамидата е била първият опит в древен Египет да се изгради гладка пирамида. 

Адел Окаша, началник на некрополния археологичен комплекс в Дашур, обясни, че останките са от вътрешната структура на пирамидата, включително един проход, водещ към вътрешността на пирамидата, а после издигащ се към повърхността и свързващ наземните помещения. Археолозите са открили също част от алабастрова табличка 17 на 15 сантиметра с надпис с йероглифи, а също и обломки от каменни блокове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !