Нови проби от скали разказват за последния ден на динозаврите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 септември 2019 в 09:39 19270 0

Кредит pixabay

Преди шестдесет и шест милиона години гигантски астероид с диаметър 81 километра удря Земята в района на днешния Мексикански залив, предизвиквайки природни катаклизми, довели до масово изчезване на 75% от видовете, населявали планетата по онова време.

Сега, благодарение на проби от скали, извлечени от дълбочина 500 до 1 300 метра под океанското дъно под кратера Чиксулуб, учените успяват да възстановят събитията от този съдбовен момент. Резултатите са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences

"Това е обширен запис на събитията, който успяхме да възстановим от нулата", обяснява геофизикът Шон Гълик (Sean Gulick) от Тексаския университет. "Пробите ни разказват за процесите около сблъсъка от позицията на очевидец".

Астероидът предизвиква цунами с височина няколкостотин метра, стоварвайки камъни и пръст обратно в кратера с невероятна сила - около 130 метра материали се отлагат само за един ден, запазвайки по този начин природните записи от района в и около кратера в първите минути и часове след удара. 

Първоначално в района на сблъсъка горят пожари. След това цялата планета замръзва, което води до масово измиране на видове, отбелязаващо края на периода креда и изчезването на нелетящите динозаври. 

Стопените скали доказват, че астероидът е ударил Земята със силата на 10 милиарда атомни бомби, изпепелявайки гори на хиляди километри и предизвиквайки грамадно цунами. 

Когато водите от цунамито се оттеглят, те завличат в новообразувания кратер много материали, включително пръст (доказано по присъствието на биомаркери, свързани с плесенни гъби от почвата) и въглени от изгорелите дървета.

Разрез на една от взетите проби. Кредит: International Ocean Discovery Program

Тези събития сами по себе си биха оказали драматично влияние върху местните екосистеми, но всъщност последващите събития са променили напълно света. Доказателствата за това са в нещата, които учените не откриват на това място. 

Интересна е именно забележителната липса на серни съединения, каквито се очаква да има. Това предполага, че тези скали са изпарени при удара, изпускайки огромни количества серни газове в атмосферата, където те закриват слънчевата светлина, намалявайки драматично температурите на Земята за години напред. 

Според изчисленията на учените, около 325 милиарда тона сяра са изхвърлени при сблъсъка. Това е четири пъти по-голямо количество от изхвърленото при избухването на вулкана Кракатау през 1883 г., което охлади Земята за пет години след това. 

Учените смятат, че именно сярата е истинският убиец, вероятно подсилен и от вулканична дейност, предизвикана от сблъсъка. 

"Убиецът трябва да е в атмосферата", смята Гълик. "Единственият начин да предизвикаш подобно глобално масово изчезване е чрез атмосферно събитие".

Източник: Science alert - Last Day of The Dinosaurs Revealed in Stunning Glimpse of Asteroid Disaster

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !