Одобрено е първото лекарство срещу рак, което атакува генетично туморите

Наука ОFFNews Последна промяна на 27 май 2017 в 13:18 73652 0

За първи път прецизно лекарство за рак спечели одобрението на регулаторните органи. То се основава на генетичната характеристика на туморите, а не на тяхното местоположение в организма, съобщи Technology Review.

Във вторник Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви, че одобрява Keytruda, предназначен за имунотерапия за пациенти, които имат генетични проблеми с така наречените "некорекно възстановящи" (“mismatch repair”) гени.

Мутациите в тези гени означават, че техните клетки не ремонтират изцяло грешките в ДНК. Това може да предизвика рак, но затова пък техните тумори са особено чувствителни към лекарства като Keytruda, която се предлага на пазара от Merck.

Препаратът Keytruda работи като кара имунната система на организма да атакуват туморите. За първи път е одобрен за лечение на напреднал рак на кожата през 2014 г. Този тип лекарства, наречени "чекпойнт инхибитори" са показали забележителни успехи, включително и спасяването на живота на бившия американски президент Джими Картър.

Недостатъкът на имунотерапия е, че не е за всички пациенти.

Новото одобрение се отнася само за пациенти, за които традиционното лечение, като химиотерапия, вече се е провалило и имат този генетичен проблем.

Самото лечение с Keytruda струва около $ 150 000 годишно.

Merck спечели така нареченото "ускорено" одобрение на базата на клинично изпитване само върху 149 пациента с 15 различни вида рак в Института Джонс Хопкинс и четири други болници. В проучването около 40% от пациентите са получили пълно или частично свиване на туморите.

Един от тези пациенти е Адриен Скинър, на 60 години, която издържа хирургична операция и една година химиотерапия, след като е диагностицирана през 2013 г. с напреднал стадий на рядък и смъртоносен рак на храносмилателната система.

През април 2014 г. Скинър се присъедини към изследването на Keytruda. Тя бе кандидат, тъй като е родена със синдрома на Линч, наследствено заболяване, при което гените, отговорни за ремонта на ДНК не работят правилно. След само няколко месеца третиране с лекарството, преглеждащият я хирург заяви, че туморът на Скинър е изчезнал.

Скинър продължава да взима лекарството още две години и обяснява, че сега се чувства здрава и самостоятелна отново. Тя работи на пълен работен ден, ходи на фитнес често, играе тенис и тренира йога. Ако не беше лекарството, тя казва: "Щях да съм мъртва".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !