От 2 до 4 октомври ще се проведе 48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика

СФБ Последна промяна на 23 септември 2020 в 13:30 5520 0

Кредит СФБ/СУ/МОН

От 2 до 4 октомври 2020 г. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ при спазване на условията на наложената карантина по повод инфекцията с КОВИД-19 ще се проведе традиционната 48-ма Национална конференция по въпросите на обучението по физика на тема: „ЯДРЕНАТА ФИЗИКА И ЕНЕРГЕТИКА В ОБРАЗОВАНИЕТО ПО ФИЗИКА“.

Изборът на темата бе мотивиран от констатираното тревожно състояние на липса на достатъчно кадри за нуждите на българската енергетика и подготовката им за ефективна и ползотворна работа в тази област. Конференцията е ежегоден национален форум, на който се срещат учители и експерти по физика от областта на средното образование, преподаватели в университети, научни работници и представители на институциите, които се нуждаят от кадри в областта на научните изследвания и техните приложения в избраната област на физиката в иновациите, технологиите и националната икономика. Затова, основните организатори – СФБ, ФзФ и МОН се обърнаха за съдействие и с благодарност получиха подкрепа от Агенцията за ядрено регулиране, АЕЦ „Козлодуй“, БУЛАТОМ, БЯД, Тита-Консулт ООД, Софийска община и фондация „Еврика“. Медийни партньори на конференцията са: Национално издателство „Аз Буки“, сп. „Светът на физиката“ и интернет сайтовете НаукаOFFNews и MediaBricks.bg.

Научната програма на конференцията включва 2 публични лекции, поканени доклади по основните проблеми на конференцията, устни научни съобщения и постери от участниците.

В рамките на 48-ата Национална конференция по физика ще се проведе специализирана МЛАДЕЖКА НАУЧНА СЕСИЯ за ученици и студенти на тема: „Физиката в живота и в света около нас“, като се представят теми по избор, вкл. в областта на ядрената физика и нейните приложения.

ДИСКУСИЯ на тема „Подготовка на кадри за ядрената енергетика“, която ще се проведе в неделя (4.09) преди закриването на конференцията, ще бъде ръководена от Декана на Физическия факултет на СУ – проф. д.фз.н. Георги Райновски. На дискусията са поканени представители на всички национални държавни институции, които имат отношение към проблемите и са съорганизатори на събитието.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 2 октомври 2020 г. от 14:00 часа в зала А-205 на Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Музикалният поздрав ще бъде от ас. д-р Милена Великова, преподавател в Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към Софийския университет. При закриването на конференцията ще бъдат връчени и наградите по физика „Акад. МАТЕЙ МАТЕЕВ“ на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ за учители с най-голям принос при откриването и развитието на млади таланти в областта на физиката и астрономията и за постижения при създаване на условия за най-подходяща учебна среда.

От името на Управителния съвет на Съюза на физиците в България и ръководството на Физическия факултет на СУ най-учтиво Ви каним да уважите с присъствието си официалното откриване на 48-ата Национална конференция по въпросите на обучението по физика на 2 октомври (петък) от 14 ч. в зала 205 на Физическия факултет, бул. „Джеймс Баучър“ 5, както и останалите събития по време на конференцията. Обръщаме ви внимание на Младежката научна сесия и студентската постерна сесия, коите ще се проведат на 3 октомври (събота). Ще Ви бъдем благодарни, ако информирате обществеността за това събитие.

02.10.2020 (петък)
14.00 – 19.00 Откриване на конференцията
ПОКАНЕНИ ДОКЛАДИ
ПУБЛИЧНИ ЛЕКЦИИ

03.10.2020 (събота)
09.30 – 18.00 МЛАДЕЖКА СЕСИЯ
ПЛЕНАРНИ ДОКЛАДИ
ПОСТЕРНА СЕСИЯ
СЕКЦИОННИ ЗАСЕДАНИЯ А1 И А2, Б

04.10.2020 (неделя)
09.00 – 11.00 ПЛЕНАРЕН ДОКЛАД
ДИСКУСИЯ „ПОДГОТОВКА НА КАДРИ ЗА ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА“
12.00 – 14.00 Връчване наградите на Фондация
„Св. св. Кирил и Методий“
Закриване на конференцията
Посещение в музея на София

Пълната програма на докладите и постерната сесия можете да намерите на сайта на СФБ: http://upb.phys.uni-sofia.bg/conference/NK/48NK.html 

Проф. д.фз.н. Александър Драйшу, Председател на УС на СФБ

Проф. д.фз.н. Георги Райновски, Декан на Физическия факултет на Софийския университет

За контакти:

Доц. Мая Гайдарова – 0898 584 039
Пенка Лазарова (за Младежката сесия) – 0879 008 232
Д-р Лилия Атанасова ( за Студентската постерна сесия) – 0883 339 834

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !