Отгледаха женски гърди в лаборатория

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 юни 2015 в 14:02 5963 0

Кредит Haruko Miura/Helmholtz Zentrum Munich

Напълно функционални гърди успешно са "отгледани" в лаборатория. Те могат да бъдат обект за изследване и търсене на лечение на рака на гърдата.

През последните седмици, технологията на изкуственото отглеждане на органи и тъкани прави пробив след пробив. След демонстрацията на изкуствено отгледан крайник на плъх, германска изследователска група, начело с д-р Кристина Шел (Christina Scheel), от изследователския център Хелмхолц в Мюнхен, представят ново постижение.

Млечните жлези у бозайниците са видоизменени от еволюцията потни жлези. Те се вместват в обкръжено със слой мазнини тяло, което се състои от множество от жлезисти алвеоли, изработващи млякото и сложна мрежа от отвеждащи каналчета, стигащи до зърното. Производството на мляко за кърмене е сложен процес, който изисква големи количества енергия и се смята, че след всеки цикъл на кърмене, гърдните жлези се възстановяват за сметка на стволовите клетки.

Германските учени са успели да възпроизведат млечни жлези с пълна система от канали и алвеоли. Интересното е, че различните условия на отглеждане водят до различни резултати. Например при по-плътен гел се стимулира разпространението на инвазивно растяща тъкан, която много прилича на процесите, развиващи се при онкологични заболявания. Същият инвазивен растеж се случва и при развитието на млечните жлези у момичетата.

Предложената технология е проста, а и има достатъчно донори.

"Този технологичен пробив предоставя основа за много изследователски проекти, както тези, които целят да се разбере как клетките на рака на гърдата придобиват агресивни черти, както и да изясни как зрелите стволови клетки функционират при нормална регенерация", казва Кристина Шел, ръководител на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !