Отгледан е двуседмичен човешки ембрион в лаборатория за първи път

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 май 2016 в 15:29 6839 0

Кредит Alessia Deglincerti, Gist Croft, and Ali H. Brivanlou

Напредъкът в култивирането на човешки ембриони (показани тук) може да разпали отново етичния дебат относно продължителността на такива експерименти.

Учени от Кеймбридж и университета Рокфелер в Ню Йорк за първи път са успели да поддържат растежа на човешки ембрион в лабораторията в течение на първите две седмици от неговото развитие. Преди това извън матката ембриони са оцелявали не повече от от девет дни.

Това постижение е позволило на учените да открият нови аспекти на ранното развитие на човека, включително характеристики на ембриона, които не са били известни преди. Изследването може да помогне също и да се разбере защо някои бременности се прекъсват в ранен стадий, съобщава Nature.

Публикувано е тази седмица в Nature и Nature Cell Biology.

Използвайки метод за отглеждане, тестван по-рано върху ембриони на мишки, учените са успели да наблюдават почасово развитието на ембриона, първоначалния му растеж и самоорганизация до 13-тия ден. Учените умишлено прекъсват експеримента, защото според текущите правила за работа с човешки ембриони в САЩ и Великобритания, са забранени изследвания на ембриони на хора повече от 14 дни от началото на тяхното развитие.

"Това е най-загадъчният и тайнствен етап от развитието на човека," - казва Магдалена Зерницка-Гьоц (Magdalena Zernicka-Goetz), съавтор на работата. - "По това време се определя основната форма на тялото".

Учените са установили например, че на 10-ия ден от ембрионалното развитие се появява клетъчна структура, която изчезва напълно след 2 дена. В пика на растежа си, тя заема 5-10% от целия ембрион. Учените засега предполагат, че това е някакъв вид транзитен орган като опашката, която се развива в по-късните етапи на растежа на плода, а след това изчезва.

"Това е като да откриеш нов орган в тялото си", коментира Али Бръванлу (Ali Brivanlou), еволюционен биолог в Университета Рокфелер в Ню Йорк и водещ автор.

"Развитието на ембриона е изключително сложен процес и въпреки че нашата система не е в състояние да възпроизведе всеки аспект на процеса, той ни позволи да открием невероятната способност на самоорганизация, която не бе известна преди това," - възхищава се Марта Шабази (Marta Shahbazi), член на изследователския екип.

Изследователите смятат, че информацията, която са получили, ще помогне за подобряването на процедурите за оплождане ин витро, тъй като засега около 50% от поставените в матката оплодени яйцеклетки не оцеляват. Изследването може да помогне и за развитието на регенеративната медицина и за установяване на причините за неуспешните бременности.

В момента биолозите са ограничени - те не могат да поддържат в лабораторията растеж на човешки ембриони повече от 14 дни. Сега експертите очакват преразглеждане на правните ограничения.

"Малко смущаващо е, че в началото на двадесет и първи век, ние знаем повече за рибите, мишките и жабите, отколкото за себе си," - заяви Али Бръванлу. - "Не е лесно да обясня това на студентите си."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !