03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха нови зъби в първия научно описан фосил на динозавър от преди 200 години

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 юни 2017 в 11:47 34200
Импресия на начина, по който викторианските палеонтолози са смятали, че изглежда Мегалозавъра (дясно) в сравнение с начина, по който ние мислим, че е изглеждал (ляво); Снимка: University of Warwick/Mark Garlick

Благодарение на пионерска технология беше хвърлена нова светлина върху първия научно описан фосил от динозавър - над 200 години след неговото откриване, съобщава Science daily.

С помощта на компютърна томография и софтуер за 3D анализ учените разкриват пет, пропуснати досега, зъби в челюстта на открития мегалозавър. Те са започнали да растат дълбоко в челюстта преди животното да умре.

Проучването е извършено от една от водещите в света изследователски организации WMG към Университета в Уоруик, с помощта на Музея по естествена история към Оксфордския университет.

Проф. Марк Уилямс (Mark Williams) от WMG проучва над 3000 рентгенови снимки на световноизвестния мегалозавър и с тяхна помощ създава дигитален триизмерен образ на фосила.

При безпрецедентно ниво на анализ проф. Уилямс успява за първи път да погледне в челюстта на динозавъра, като проследява корените на зъбите и размера на различните реставрации. Някои от щетите са се появили върху екземпляра докато е бил изваждан от скалата, скоро след откриването му.

Данните на Музея по естествена история към Оксфордския университет показват, че са извършени някои реставрации между 1927 и 1931 г., но досега не са били известни подробности относно техния обхват или използваните материали.

Компютърният анализ показва, че са били извършени най-малко две фази на възстановяване, като са използвани различни видове хоросан. Тази нова информация ще помогне на музея да взима решения при бъдещи реставрационни дейности върху динозавъра.

Челюстта на мегалозавъра е изложена за наблюдение в Музея по естествена история към Оксфордския университет редом до останалите кости от скелета.

Мегалозаврите, в превод "Голям гущер", са били месоядни динозаври, живели в периода Средна Юра около преди 167 милиона години. Издигали са се на около 9 метра и са тежали около 1,4 тона.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.