18 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха останки на гърбушко от римско време

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 май 2017 в 10:47 60820
Гробът на момчето; Снимка: GESPAD AL-ANDALUS

Археолозите разкопаха останки на млад мъж, който е страдал от рядкото състояние, известно като болест на Шоерман, което изкривява гръбнака. Скелетът вече е известен като "Гърбушкото от Торенуева".

Останките са открити по време на реставрационни дейности на късноримски некропол в малкото градче Торенуева край Гранада, Южна Испания, през 2008 г. Мястото е било използвано като кей, но поради икономическата криза в края на III - началото на IV в., поразила силно Римската империя, то е било превърнато в гробище.

В проучване, публикувано в International Journal of Paleopathology, археолозите анализират един от откритите скелети, като обсъждат различните, аномалии, които те документират, съобщава IBTimes.

За археолозите е истинско предизвикателство да определят дали древните хора са страдали от болести. А състояния, които оставят ясни следи по скелета, са изключително редки. Болестта на Шоерман се характеризира с деформиране на гръбнака, което се появява в предпубертетна възраст. В наши дни е много лесно да се диагностицира, като засяга най-малко 0,4% от населението.

Въпреки широкото си разпространение, това състояние е наблюдавано едва в няколко случая на останки от древни скелети. В този случай костите от скелета са много добре запазени, което предоставя отлична възможност за идентифициране на признаци за болести.

Реконструкция на гръбнака на момчето от Торенуева; Снимка: JOAN VICIANO ET AL.

Учените първо установяват пола на скелета - мъжки, с помощта на стандартни наблюдения на тазовите характеристики. След това те проучват останките и чрез микроскоп, и чрез рентгенови лъчи, като търсят доказателства за вродени аномалии, недохранване, инфекциозни болести, фрактури или травматини състояния. Накрая, на основата на измервания на костите, те изграждат триизмерен модел на гръбнака, за да оценят извивката му в случая. 

Взети заедно резултатите от тези анализи показват, че гръбнакът на древния човек се е характеризирал с кифозна извивка. Той също така е имал серия от други скелетни малформации, свързвани с преомерния растеж. 

Доказателствата сочат, че този човек е страдал от остра болест на Шоерман, но други наблюдавани скелетни аномалии биха му позволили да се адаптира към гръбначната си деформация и да ходи с помощта на бастун. Той обаче е починал на възраст между 14 и 18 години, засега по неизвестни причини.

Авторът на проучването Хосе Мигел Хименес Тригеро (José Miguel Jiménez Triguero) коментира, че младият мъж е споделял сходства с Гърбушкото от Нотр Дам и е живял във времена на голяма несигурност - Римската империя е била в криза, а много хора около него са бягали от градовете, за да търсят безопасност в отдалечени селски райони, съобщава испанският вестник El Pais.

Римска мозайка, известна като "Щастливият гърбушко" в Антиохия (Турция)


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.