Открити са жаби със светещ скелет

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 април 2019 в 07:00 4004 0

Brachycephalus ephippium. Кредит: NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate Sandra Goutte

Открит е дребен вид жаба, обитаващ планинските тропически гори в Западна Бразилия. Това са много редки земноводни, живеещи в неголеми райони. Те са изключително отровни, миниатюрни и ярко оцветени. Оказа се, че имат още една особеност - те светят в тъмното.

За откритието е съобщено в списание Scientific Reports от изследователи от Нюйоркския университет. Те откриват, че този вид, известен като Brachycephalus ephippium, флуоресцира по необичаен начин, когато е поставен под UV светлина.

"Флуоресциращите шарки са видими за човешкото око само с ултравиолетова лампа. Ако са видими в природата за други животни, това може да се използват като вътрешноспецифични комуникационни сигнали или като подсилване на тяхното апозематично оцветяване, предупреждаващо потенциалните хищници за токсичност”, обяснява за EurekAlert! водещият автор Сандра Гут (Sandra Goutte).

"Но все пак са необходими повече изследвания за поведението на тези жаби и техните хищници, за да се определи потенциалната функция на тази уникална луминесценция."

Това е Brachycephalus ephippium при естествена светлина (вляво) и ултравиолетова светлина (вдясно). NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate/Sandra Goutte

Brachycephalus ephippium са сред най-малките земноводни, сега живеещи на Земята. Дължината на тялото им в зряла възраст е малко над един сантиметър. Жабите живеят в тропическите гори, обитават основно тревата и падналите листа и се хранят с дребни насекоми.

Тези жаби са активни денонощно, което означава, че се движат и през деня, така че флуоресценцията им може да бъде забелязана от някои видове при естествена слънчева светлина (която съдържа UV светлина, хората просто не могат да я видят с невъоръжено око).

Още по-странното е, че всъщност скелетът им сияе в тъмното. Флуоресценцията на вида произхожда от костите им, а не от кожата им. Целият скелет на жабата е силно флуоресцентен, но е видим само там, където слоят кожна тъкан над костите е много тънък.

Флуоресценция на тъканите при ултравиолетово облъчване,Intense bone fluorescence reveals hidden patterns in pumpkin toadlets, NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate/Sandra Goutte

Откритието става случайно. Екипът отива в бразилската гора, за да проучи акустичните комуникации на тези миниатюрни жаби. Но изследователите разбират, че жабите не могат да чуят собствените си повици за чифтосване, което предполага, че би трябвало да комуникират по друг начин. Включвайки една UV лампа откриват отговора.

Армия от три Brachycephalus ephippium под естествена светлина (вляво) и ултравиолетова светлина (вдясно). Intense bone fluorescence reveals hidden patterns in pumpkin toadlets, NYU Abu Dhabi Postdoctoral Associate/Sandra Goutte

"Настоящото проучване се добавя към нарастващия списък от документирани случаи на флуоресценция при сухоземни животни", пишат авторите на изследването. "Флуоресценцията на костите в рода Brachycephalus изглежда е свързана със загубата на високочестотен слух, което увеличава вероятността той да представлява алтернативен комуникационен канал.",

Съществуването на костна флуоресценция при гръбначните е добре известно, но в традиционната му форма става дума за значително по-ниска яркост, която освен това не се вижда отвън. Тук имаме нещо ново и смисълът на това все още не е ясен. Може би е свързано с привличането на противоположния пол, може би с отблъскването на хищници.,

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !