Откритията на 2018: Най-големият, най-старият, най-миризливият и най-сладкият

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 декември 2018 в 08:15 3793 0

2018 приключва с няколко рекорда в открития от различни области на науката. Ето един подбор на най-големите, най-малките, най-сладките, най-ценните и т.н. и сред тези рекордьори има и българска следа.

Най-голямата „мъртва зона“

NASA Earth Observatory

Още от 1990 г.  изследователите знаеха, че в Арабско море има голяма мъртва зона, където масовият растеж на водораслите изсмуква целия кислород във водата, оставяйки място, където малко организми могат да оцелеят. Но тази година учените откриват, че тази мъртва зона се е разширила много повече от очакваното .

Изследователите намериха район почти без кислород с площ около 100 хиляди квадратни километра. Освен това те установиха, че "мъртвата зона" се движи надолу и нагоре с промяната на сезоните, което кара рибата да се концентрира в тясна ивица близо до повърхността на водата. 

Текущият размер на "мъртвата зона" може да бъде сравнен с размера на България.

Още: "Mъртвата зона" в Оманския залив се увеличава

Най-големият изкуствен обект, който трябваше да падне от космоса

Кредит: Aerospace Corporation

Най-големият спътник, който падна от небето през 2018 г. е космическата станция Tiangong-1. За щастие и според прогнозата, той се приземи на 2 април в отдалечена част от Тихия океан. Но докато Tiangong-1 е рекордьор за 2018 г., той не е най-голямото нещо, което някога е падало от космоса, дори наскоро. Тази чест се пада на руската космическа станция „Мир”, която навлезе в атмосферата с контролирано приземяване през 2001 година. Със своите 120 тона "Мир" превъзхожда 8,5-те тона на Tiangong-1. 

Всички новини за Tiangong-1 

Най-сладкото откритие

Kaloko-Honokōhau National Historical Park Hawaii

Един малък, полупрозрачен октопод, открит в океанския боклук в Тихия океан, е признат за най-сладкото научно откритие за 2018 година.

Главоногото с размер на грахово зърно е открито от изследователи на Националния исторически парк Калоко-Хонокау в Хавай през август. Вероятно е октопод от вида Octopus cyanea или Callistoctopus ornatus, съобщават от парка. Като порастнат тези октоподи могат да станат от 0.9 до 2 метра, но като бебета са много сладки. 

Най-голямата птица, живяла някога

Птиците може да са потомци на динозаврите, но наистина ли могат да тежат 800 килограма? Да, но преди хиляда години. Фосили на нов вид слонска птица или гигантския епиорнис бяха намерени в Мадагаскар. Те са били 3 метра високи. Яйцата ѝ са били по-големи дори от тези на динозаврите.

А праисторическите хора са заподозрените виновници за изчезването на най-голямата птица, живяла някога на земята.

Още: Кой уби най-голямата птица, живяла някога на земята?

Най-големият скъпоценен камък

Кредит: Gemfields

Великолепен зелен смарагд, открит в мината Кагем в Замбия, е един от най-големите, откривани някога - и със сигурност е едно от най-скъпоценните научни открития на годината.

„Лъвският изумруд“ тежи 5,655 карата и 1,1 килограма. Той получи това име, защото минната компания Кагем обеща 10% от продажбата на изумруда на две организации за опазване на лъвовете. Според новините, индийски бижутер е купил скъпоценния камък на търг през ноември за неизвестна сума. 

Още: Открит е смарагд с тегло 1,1 кг в Замбия (видео)

Най-старият и най-непокътнат кораб в света

Преди повече от 2400 години гръцки кораб потъна в дъното на Черно море. Тази година археолозите откриха, че той е все още седи там.

Това обявиха български и британски учени през октомври 2018. Те заявиха, че са открили най-стария потънал кораб в непокътнато състояние на дъното на Черно море на 80 км от Бургас.

Корабът е заседнал на 2 км дълбочина. Той е с непокътнат корпус, мачта и нос. Дървесината на кораба е оцеляла повече от 2 хилядолетия заради необичайния състав на Черно море. 

Според учените, корабът е от древногръцки произход и датира от около 400 година пр. н. е. - от времето на Сократ. Възрастта на плавателния съд е определена по радиовъглеродния метод, при който се разглежда въглерода в обекта и се сравнява съдържанието на радиоактивния му изотоп въглерод-14 с нивата на стабилните му изотопи.

Още: Учени откриха най-древния непокътнат кораб в Черно море (видео)

Най-неправдоподобната констатация на годината

Изгубеният град Атлантида е обект на много митове и легенди. Дори и оригиналните писания на Платон за богатия град, разрушен от боговете, вероятно са били алегория.

Но това не спира хората периодично " да откриват" изгубения остров. Това се случи отново през ноември, когато базираната във Великобритания компания за сателитна археология заяви, че е намерила Атлантида близо до Гибралтарския проток. Археолозите веднага отхвърлиха твърдението, като посочиха, че руините, които компанията е намерила, са в известна морска търговска точка и нямат особена връзка с мита на Атлантида.

"Моят проблем е, че като археолог винаги трябва да имам детектор за глупости. И тези момчета направиха всичко възможно да задействат детектора за глупости", заяви за Live Science Кен Федер (Ken Feder), професор по антропология в Държавния университет в Кънектикът. 

Най-миризливата находка на годината

Кредит: NASA/Erich Karkoschka (Univ. Arizona)

На 23 април 2018 г. учените обявиха едно ново ново откритие: Уран смърди.

Астрономите най-сетне разбраха от какво се състоят облаците на Уран и се оказа, че миришат ужасно. За пръв път там бе открит сероводород, газ, който придава отличителния аромат на развалени яйца и газовете от червата на хората, страдащи от метеоризъм.

С помощта на чувствителния телескоп на вулкана Мауна Кеа на Хавайските острови учените откриха, че горната атмосфера на Уран е богата на сероводород. Никой не би могъл да оживее, ако си поеме дъх в тази атмосфера.

"По време на образуването на Слънчевата система балансът между азот и сяра (а оттам и амоняк и новооткрития сероводород на Уран) се определя от температурата и местоположението на планетата", обяснява планетарният учен Лий Флетчър (Leigh Fletcher) от Университета в Лестър.

Това означава, че газовите гиганти Сатурн и Юпитер вероятно са се оформили отделно от ледените планети Уран и Нептун - и всички те - отделно от скалистите вътрешни планети Меркурий, Венера, Земята и Марс.

Още: Уран мирише ужасно, показа ново изследване

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !