Пълна измислица: Учените опровергаха версията за лабораторен произход на коронавируса

Ваня Милева Последна промяна на 21 февруари 2020 в 15:10 14390 2

Daily Mail също подхранва съмненията за изпуснато биооръжие от лабораторията в Ухан.

Международна група здравни специалисти от цял свят отхвърлиха предположението, че коронавирусът COVID-19 не се е появил естествено и осъдиха разпространението на теории за конспирацията, свързани с новия коронавирус.

Широко се разпространи в медии и социални мрежи версията, че COVID-19 може да е създаден в лабораторията на един от институтите в Ухан и после случайно "изпуснат".

27 експерти публикуваха изявление в медицинското издание The Lancet. Те заявиха, че следят отблизо появата през 2019 г. на новото коронавирусно заболяване - COVID-19 и са дълбоко загрижени за ефекта му върху здравето на хората.

Специалистите похвалиха усилията на китайските учени и медицински работници за идентифициране на патогена, намаляване на неговото въздействие и обмена на ценна информация като данните за генома на вируса.

За съжаление, пишат експертите, бързият, открит и прозрачен обмен на данни за COVID-19 е изложен на риск заради слухове и дезинформация за неговия произход.

"Ние категорично осъждаме теориите на конспирацията, според които COVID-19 няма естествен произход", пишат учените. Те изтъкват специално, че тези спекулации водят само до страх, слухове и предразсъдъци, които заплашват глобалното сътрудничество в борбата с този вирус.

Специалисти от много страни по света анализираха генома на причинителя на болестта. По-голямата част от учените смятат, че този коронавирус е възникнал в дивата природа, подобно на много други нови патогени.

Преди това експертите създадоха онлайн карта на разпространението на новия коронавирус и данни в реално време на заразените и починалите, с които може да се запознаете тук. Има поне още 6 теории на конспирацията за новия коронавирус и защо COVID-19 е малко вероятно да е разработка на биооръжие.

Справка: Statement in support of the scientists, public health professionals, and medical professionals of China combatting COVID-19, Charles Calisher, Dennis Carroll, Rita Colwell, Ronald B Corley, Peter Daszak, Christian Drosten, Luis Enjuanes, Jeremy Farrar, Hume Field, Josie Golding, Alexander Gorbalenya, Bart Haagmans, James M Hughes, William B Karesh, Gerald T Keusch, Sai Kit Lam, Juan Lubroth, John S Mackenzie, Larry Madoff, Jonna Mazet, Peter Palese, Stanley Perlman, Leo Poon, Bernard Roizman, Linda Saif, Kanta Subbarao, Mike Turner, Published: February 19, 2020

DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30418-9

Източник: Rumor Buster: Scientists refute theories suggesting COVID-19 has no natural origin, Хinhua

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

2

WOW

22.02 2020 в 17:17

Продължавам: И двете дейности включват култивиране на коронавирусите, както и опити с животни. При това не се знае дали новите, изолирани от природата, щамове атакуват хората - това е така защото само секвениране на генома не е достатъчно. Затова подобни проекти са правят в обезопасени лаборатории с пълен контрол на животните и лабораторните отпадъци. Китайците са всеизвестни мърльовци и това многократно е доказано. Затова има вероятност те да изпъснали заразени отпадъци без изобщо да са имали представа, че може би точно това е бил щама който може да прескочи към хората. Засега е известно, от набора мутации на вируса, че върлуващия коронавирус тръгва от един нулев пациент от Ухан и затова не може да се изключи нито един вариант за произхода! Поне докато от животно не се изолира абсолютно същия щам, а това засега не се е случило. Затова теорията за китайската мърлявост продължава да е актуална но недоказана! Както и обратната хипотеза :)

6136

1

WOW

22.02 2020 в 17:08

Всъщност не виждам никакви доказателства за изключване на тази версия. По-скоро когато духът е изпуснат от бутилката споровете са без значения. Логично е да се предположи, че китайците нямат никаква сметка да се самоубиват. Но и версията с някакви лоши доктори разработващи биологични оръжия е доста глупава защото всички специалисто знаят, че такива оръжия трудно се контролират и могат да се обърнат срещу създателите! Най-вероятната версия може да изглежда така: Китайците от години имат програма за мониторинг на животинските вируси, а след предишните епидемии и проект за разработка на ваксините.