15 април 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първата снимка на Слънцето

| На този ден 02 април 11400

Първата оцеляла дагеротипна снимка на Слънцето. Източник: https://sunearthday.nasa.gov/2006/locations/firstphoto.php

На 2 април през 1845 г. първата оцеляла дагеротипна снимка, показваща подробности за Слънцето, е направена от френските физици Луи Физо и Лион Фуко.

5-инчовото (12 см) изображение е имало експозиция от 1/60 секунди и показва структурата на умбрата и пенумбрата на няколко слънчеви петна, както и потъмняването на покрайнините. Фотографският процес е нов - Дагер е усъвършенствал дагеротипа само няколко години по-рано, през 1838 г. Физо и Фуко са си сътрудничили със собствени експерименти върху процеса от 1839 г. Физо е подобрил много трайността на дагеротипния образ с третиране, публикувано през август 1840 г., като се използва разтвор на златен хлорид, смесен със сода хипосулфит, след което се нагрява над спиртна лампа.

Фраунхофер в Кралската обсерватория в Кьонигсберг около 1851 г., който е бил използван за първата снимка на пълно слънчево затъмнение.

По-късно Берковски (Berkowski) прави първата снимка на слънчевото затъмнение на 28 юли 1851 г., също използвайки дагеротипния процес в Кралската обсерватория в Кьонигсберг, Прусия (сега Калиниград, Русия). Берковски, местен дагеротипист, чието първо име никога не е било публикувано, е наблюдавал в Кралската обсерватория с малък 6-сантиметров пречупващ телескоп, прикрепен към 15,8-сантиметров хелиометър Фраунхофер. Снимката му е направена с 84-секундна експозиция малко след началото на затъмнението.

Към 1858 г. ежедневни фотографски записи на слънчевата повърхност са правени от Уорън дьо ла Рю (1815-1889) в обсерваторията Kew в Англия и от Жул Янсен (1824-1907) в обсерваторията Meudon близо до Париж. През следващите 14 години Дьо ла Рю записва пълния 11-годишен слънчев цикъл в поредица от почти 3000 изображения, които ясно показват слънчевите петна и други характеристики. 

Източник: FIRST SUN PHOTO


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Леонардо, изобретателят
Леонардо, изобретателят
15 април 2021 в 00:0024621
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.