Първото "звездно село" в Европа ще се изгради в България

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 април 2016 в 09:51 7160 0

Кредит Above and Beyond Normal Ltd

Един ентусиазиран колектив от астрономи и финансисти е започнал уникален проект за селище "Sky Village BG" от къщи-обсерватории в Стара планина.

Подножието на Стара планина, районът на Дряново, е избран като едно "най-тъмните места" в Европа, т.е. липсва т. нар. "светлинно замърсяване", което прави мястото особено подходящо за астрономически наблюдения.

"Времето в България е разнообразно, но мястото, което сме избрали има по-високо от средното ниво ясни нощи, а времето през деня в този регион като цяло еа фантастично. "Sky Village BG" не е на върха на планината, а в подножието на Стара планина, което дава отличен баланс на температура и влажност." - обясняват организаторите в сайта си skyvillagebg.com.

"Този първи по рода си проект е създаден за да посрещне изискванията за "Златен статут" на Международната асоциация за тъмно небе (International Dark Sky Association)" - пише в блога си Дейвид Холандс (David Hollands), инициатор на проекта.

Къщите ще разполагат с обсерватории на покрива, съобразени с околната среда. Те ще бъдат част от "Sky Village BG", който също ще разполага с професионална обсерватория в рамките на изследователски център от световна класа. "Sky Village BG" след завършването си ще бъде домакин на различни астрономически събития, фестивали и образователни курсове през цялата година.

Комплексът ще разполага с около 80 самостоятелна двойни стаи на място.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !