03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Пътят и залезът на пръстена (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 26 февруари 2017 в 09:00 41650
Снимка: NASA

На 26 февруари в някои части на земята ще може да се наблюдава пръстеновидно слънчево затъмнение. От територията на България няма да се вижда.

Лунният диск ще мине пред слънцето и поради позициите и размерите на небесните тела, Луната ще закрие нашата звезда отчасти - тъмният диск на нашия естествен спътник ще бъде заобиколен от ослепителен "огнен пръстен", разказва Space.com.

За кого ще грее пръстенът

За тези, които са на правилното положение по тясната ивица с дължина около 13 700 км и средно 72 км широка, ще има фантастично небесно представление - Слънцето ще се превърне за кратко в сияещ обръч.

Пътят на пръстеновидното затъмнение ще пресече южната част на Тихи океан, Южна Америка, Южния Атлантически океан и Африка. То ще бъде видимо за жителите на южните части на Чили и Аржентина, Ангола и части на Демократична република Конго. Частично затъмнението ще се вижда в Южна и Западна Африка, Южна Америка и Антарктида.

Карта на видимостта на затъмнението на 26 февруари 2017 г. Изображение: Sky & Telescope diagram; source: Fred Espenak

Защо пръстен?

Луната обикаля около Земята в елиптична орбита като разстоянието й до нашата планета варира с около 50 000 км. В рамките на нейната тъмна, конусовидна сянка може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение (Umbra). Но в неделя Луната ще бъде на 378 210 км от Земята и върхът на Umbra няма да достигне Земята - ще бъде на около 914 км от нея. Така че, по Земята ще мине разширяващата се от върха сянка - така наречената "негативна сянка", или Antumbra. Тъй като видимият диаметър на Луната в тази сянка е малко по-малък (по-малко от 1%) в сравнение с този на Слънцето, няма да може да го закрие напълно и затова от него ще остане пръстен светлина около Луната.

Пътят на пръстена

Максимумът на затъмнението ще се случи в 16:54 българско време - в този момент Луната ще закрие Слънцето на 99,2 % от неговия диаметър. Пръстеновидната фаза или Antumbra ще трае само 44 секунди, ширината на областта на земята, където ще може да се види, е само 31 километра. Когато сянката пристигне на западното крайбрежие на Африка в Луцира, Ангола, ширината й ще се увеличи до 70 км, както и продължителността на фазата на пръстена ще се е увеличила с малко над една минута.

Но в този момент Слънцето ще бъде ниско в небето на запад. Ивицата на затъмнението наближава своя край. Продължавайки на изток, сянката на Луната ще премине през село Куима южно от Хуамбо, след това ще продължи в северозападната Замбия и точно преди да напусне Земята малко на запад от Лубумбаши, в Демократична република Конго, ще създаде фантастичен и необичаен залез - вместо червена топка, слънцето ще залезе като огнен обръч.

Пръстеновидно затъмнение - залез над Австралия, май 2013. Снимка: Schoppmeyer

Тази година ще има и едно пълно слънчево затъмнение. Това ще се случи на 21 август 2017, неговата пълна фаза ще може да се наблюдава на територията на Съединените щати, частично - в Западна Европа и Южна Америка. От България няма да се вижда. Най-скорошното частично затъмнение ще може да се наблюдава на 25 октомври 2022 г.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.