29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Планетата X е виновна за масовите измирания на Земята, твърдят учени

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 март 2016 в 15:15 149563
Снимка: Bloggz.Info

Масовите измирания на Земята, които се случват на около всеки 27 милиона години, са причинени от планетата Х е новата теория, представена от учени от Университета на Арканзас Джон Матезе(John Matese) и Даниел Витмайер (Daniel Whitmire), съобщава сайтът на университета.

Изследването на авторите е публикувана в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Съществуването на Планетата Х (Деветата планета) до момента не е потвърдено. Въпреки, че учените вече я търсят може би 100 години, предположението, че е реална получи подкрепа наскоро. Изследователи от Калифорнийския технологичен институт са направили изводи за параметрите на планетата на базата на орбиталните аномалии, наблюдавани на обекти в Пояса на Кайпер. Техните изчисления на гравитационното ѝ влияние показват, че Планетата X е около 10 пъти масата на Земята и в момента е около 1000 пъти по-отдалечена от Слънцето от нашата планета, тоест - се намира на границата на Слънчевата система.

Сега учените от Университета на Арканзас твърдят, че орбитата на Планетата X бавно се отклонява и пресича на всеки 27 милиона години по-вътрешни области на Слънчевата система като пояса на Кайпер.

Това причинява гравитационни вълни, в резултат на които Планетата X изтласква комети от Пояса на Кайпер навътре в Слънчевата система. Те летят към други небесни тела, включително и нашата планета, и се разбиват в тях. Приближавайки Слънцето, те се разпадат на части, които пречи на проникването на слънчевата светлина.

Според изследователите тяхната теория е най-логичното обяснение на масовите измирания на живите организми на Земята.Рейтинг :
01.04 2016 в 17:37 3
+ 4
- 1
Как се прави изследване и се правят изводи за нещо, което не се знае дали съществува, дори да съществува няма никаква гаранция, че орбитата на тази планета е такава каквото я описват?

Рейтинг :
01.04 2016 в 00:24 2
+ 5
- 0
ДОбре, а Нибиру? Очаквам скоро група учени след здрав зап..експерименти да установят, че Нибиру набира сили и със своите гравитационни вълни смущава пояса кеплер и от него изпадат всякакви НЛО-та.


Рейтинг :
31.03 2016 в 20:21 1
+ 8
- 2
Очаквам от учените да изброят и няколко масови измирания, поне за последните 81 милиона години...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.