Плътоядни бактерии предизвикват аварийно кацане на самолет

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 09:19 6840 0

Кредит Wikimedia Commons

В края на май самолет, пътуващ от Канарските острови бе принуден да направи непланирано кацане в Португалия, за да остави пътник, чиято силна миризма на тялото предизвика оплаквания от другите пътници.

Но историята, която описва ScienceAlert, има трагичен край.

Миналата седмица човекът за съжаление почина от заболяването си - плътоядни бактерии, които предисвикват разлагане на организма отвътре.

Миризмата, излъчвана от 58-годишния Андрей Сушилин, руски рок китарист, е толкова лоша, че другите пътници на борда на самолета на Transavia от Гран Канария до Холандия започват да се чувстват зле.

Стюардите правят, каквото могат, дори и да помолят човека да се ограничи до тоалетната, съобщава CBS, но без резултат.

"Беше като че ли не се е измил няколко седмици", разказва пътник за Express. "На няколко пътника им прилоша и трябваше да повърнат".

Единственият изход бе самолетът на направи аварийно кацане във Фаро, Португалия, а Сушилин да бъде отстранен от полета.

В пост във Facebook Сушилин и съпругата му обясняват, че са потърсили медицинска помощ преди да напуснат Испания, а лекарите са казали, че пациентът има "обикновена плажна инфекция".

Сушилин е отведен в болница в Португалия, но положението му бързо се влошава и е диагностициран с тъканна некроза. Взето е решение да се предизвика медицинска кома, докато лекарите се опитват да предотвратят органната недостатъчност.

За съжаление усилията им са неуспешни. Сушилин умира на 25 юни, без да се събуди.

Не е известно точно как Сушилин стига до некроза, което представлява преждевременна смърт на клетките - в основата си разлагане, докато пациентът е все още жив. Причини могат да бъдат инфекция, лишаване от кислород, наранявания и неправилна грижа за рани, особено близо до вода.

В плажната среда, нараняване от корали може да позволи на некротизиращи морски бактерии да навлязат в тялото, където се развиват в анаеробни условия, като прекъсват кръвоснабдяването на тъканите в тялото, което от своя страна води до разлагане.

Този процес предизвиква много силна миризма, тъй като тъканта бързо се разлага. Мъртвата тъкан не може да бъде спасена, но ако некрозата се установи достатъчно рано, бактериалното разпространение може да бъде спряно.

"За съжаление лесно се пропуска некротизиращия фасциит в ранен етап на развитието му", пише епидемиологът Алън Чен (Allen Cheng) The Conversation миналата година. "Това е така, защото симптомите - треска, болка, подуване и чувствителност на засегнатото място - могат да бъдат неспецифични или да се сбъркат с лека, повърхностна инфекция".

В случая на Сушилин този ранен етап за лечение е изпуснат, а бактериите са засегнали сърцето, бъбреците и белите дробове.

Тъканната некроза всъщност е доста рядка - доклад от 2006 г. отбелязва, че глобалната честота е 1 случай на 100 000 души годишно, въпреки че варира според региона. На по-висок риск са изложени и някои демографски групи - пациенти с увреден имунитет, затлъстяване и диабет, както и употребяващите интравенозно наркотици.

Ако получите рана и се безпокоите да не би да получите некроза, най-доброто, което можете да направите, е да пазите раната чиста и покрита и внимателно да наблюдавате симптомите, тъй като миризмата няма да се появи веднага.

"Отличителната черта на некротизиращия фасциит е болката, която е много по-силна от очакваното, защото иначе би изглеждало като лека инфекция", пише Чен.

"С напредването на инфекцията, кожата става чувствителна и обезцветена [като натъртване], а пациентите може да станат неспокойни, с ниско кръвно налягане и объркано съзнание".

За съжаление, дори потърсената спешна медицинска помощ може да не е гаранция за възстановяване, както се случи със Сушилин.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !