27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

През 1960 г. астрономът Франк Дрейк се опита да улови сигнали на извънземни цивилизации

| На този ден 08 април 58450
Дрейк стои пред телескопа, който използва за провеждане на първото съвременно търсене на извънземен разум през 1960 г. (нарича го проект Ozma). Кредит: NRAO / NSF / AUI

На 8 април 1960 г. американският астроном Франк Дрейк започна проекта OZMA. Това е първият от серията експерименти на SETI, чиято цел е да търси признаци на живот в далечни планетни системи чрез междузвездни радиосигнали.

Програмата е кръстена на принцеса Озма, владетелка на измислената страна на Оз, вдъхновена от предполагаемата комуникация на автора на поредицата „Вълшебникът от Оз“ Лиман Франк Баум с Оз по радиото, за да научи за събитията, които се случват в Изумрудения град Оз.

Проектът за търсене на извънземен разум бе отразен в статии в популярните медии от онова време, като списание Time.

За програмата Дрейк използва радиотелескопа с диаметър 26 метра на Национална радиоастрономическа обсерватория в Грийн Банк, Западна Вирджиния, за да изследва звездите Тау от съзвездието Кит и Епсилон на Еридан с честота 1.42 GHz. И двете звезди са сред най-близките до Слънцето и по това време са били считани за едни от най-вероятните кандидати за наличието на обитаеми планети. Получената по време на радиосканирането информация се запазва върху филм за по-нататъшен анализ.

В продължение на четири месеца са получени 150 часа запис, като при анализа не бяха открити различими сигнали. Фалшив сигнал бе записан на 8 април 1960 г., но по-късно се установи, че е причинен от прелитащ самолет.

Приемникът е настроен на дължина на вълната 21 сантиметра, което съответства на излъчването на междузвездния водород. Предполагало се е, че тази вълна трябва да бъде един вид универсален стандарт и ориентир за цивилизациите, които се опитват да установят междузвездна комуникация.

Вторият експеримент, наречен Osma II, бе проведен в същата обсерватория от Бенджамин Зукерман (Benjamin Zuckerman) и Патрик Палмър (Patrick Palmer). По време на проучванията, продължила от 1973 до 1976 г., са изследвани повече от 650 близки звезди, но не са получени положителни резултати.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.