Професор по физика твърди, че НЛО са достойни за сериозно научно изследване

Сами ли сме в космоса?

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2018 в 00:08 20032 1

 Тази снимка е направена във Валония, Белгия.

Кредит JS Henrardi

Тази снимка е направена във Валония, Белгия.

Сами ли сме в космоса? За съжаление нито един от отговорите няма да ни хареса. Да бъдеш сам в тази огромна Вселена е самотна перспектива. От друга страна, ако не сме сами и там има някой или нещо по-силно от нас, е не по-малко ужасяващо.

„2 юли, Световният ден на НЛО, е подходящо време обществото да се обърне към обезпокояващия и отрезвяващ факт, че може и да не сме сами. Смятам, че трябва да се изправим пред възможността някои от странните летящи обекти, които изпреварват най-добрите самолети от нашия арсенал и упорито не се подават на никакви обяснения, наистина може да са посетители отдалеч - и има много доказателства в подкрепа на наблюденията на НЛО”, пише в авторитетното издание The Conversation Кевин Кнут (Kevin Knuth), професор по физика в университетите в Олбани и Ню Йорк, в статия,  на тема, която смятахме достойна само за конспиративни сайтове.

„Като научен изследовател на НАСА и сега професор по физика, присъствах на Конференцията за извънземни контакти на НАСА през 2002 г. , на която имаше сериозни размишления за извънземните. По време на срещата обезпокоен участник каза със зловещ тон: "Вие нямате абсолютно никаква представа какво има там!". Тишината бе осезаема, когато осъзнахме истината в това изявление. Хората се страхуват от извънземните, които посещават Земята. Може би за щастие разстоянията между звездите са твърде големи. Да си признаем, ние сме начинаещи, които сега се учат да пътуват в космоса".

Корицата на изданието от октомври 1957 г. на научно-фантастичното списание Amazing Stories. Това бе специално издание, посветено на "летящите чинии", които станаха национална мания, след като пилотът на авиокомпанията Кенет Арнолд забеляза летящи обекти с формата на чиния през 1947 г.

Авторът Кенет Кнут признава, че винаги се интересувал от НЛО, извънземни и живота на други светове. Но по-вълнуващо за него е била възможността за междузвездни пътешествия. Той разказва как през 1988 г. заедно с няколко студента обсъждат неотдавнашно осакатяване на добитък, свързвано с НЛО, когато един професор по физика се присъединява към разговора и им казва, че има колеги, работещи във военновъздушната база Малмстром в Грейт Фолс, Монтана, където имат проблеми с НЛО, които им свалят ядрените ракети.

„По това време мислех, че този професор говори глупости. Но 20 години по-късно бях смаян да видя запис на пресконференция с участието на няколко бивши военнослужещи на военновъздушните сили на САЩ от Малмстром AFB, описващи подобни събития през 60-те години. Очевидно е, че ту трябва да има нещо”, коментира Кнут.

Парадоксът на Ферми

Ядреният физик Енрико Ферми е известен с това, че обича да поставя въпроси, които предизвикват размисъл. През 1950 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос, след обсъждане на НЛО по време на обяд, Ферми пита: "Къде са всички?"

Той изчислява, че в галактиката има около 300 милиарда звезди, много от тях милиарди години по-стари от Слънцето, а голям процент от тях вероятно ще имат потенциално обитаеми планети. Дори ако се е развил интелигентен живот на много малък процент от тези планети, тогава в галактиката трябва да има няколко интелигентни цивилизации. В зависимост от предположенията се очаква да са от десетки до десетки хиляди цивилизации.

За една цивилизация, владееща технологиите за космически пътешествия, ще са нужни между 5 и 50 милиона години, за да колонизира галактиката Млечен път. Тъй като това трябва да се е случило няколко пъти в историята на нашата галактика, човек би трябвало да се запита къде са доказателствата за тези цивилизации? Това несъответствие между очакването, че трябва да има доказателства за чужди цивилизации или посещения, и презумпцията, че не са наблюдавани посещения, се нарича "Парадокс на Ферми".

Уравнението на Дрейк, математическата формула, която изчислява вероятността да открием развити цивилизации във Вселената. University of Rochester

Карл Сейгън обобщава ситуацията, като казва, че "извънредните твърдения изискват извънредни  доказателства". Проблемът е, че няма нито една добре документирана среща с НЛО, която да се квалифицира като доказателство. Ситуацията се изостря от факта, че много правителства по света са определят информацията за такива срещи като класифицирана. Но има достатъчно ясни доказателства, които сочат, че проблемът трябва да бъде отворен за научно изследване, подчертава Кнут.

НЛО - табу за професионалните учени

Научният метод изисква хипотезите да бъдат проверяеми или фалсифицируеми, тоест изводите да могат да бъдат проверени.

„Срещите с НЛО не са нито проверими, нито повторяеми, което прави тяхното изучаване изключително проблемно. Но според мен истинският проблем е, че темата за НЛО е табу”, подчертава Кнут.

Докато широката общественост е очарована от НЛО в продължение на десетилетия, правителства, учени и медии винаги са заявявали, че всички наблюдения на НЛО са резултат от природни феномени или човешки действия. 

„Всъщност няма извънземни космически кораби. И няма извънземни,  посещавали Земята. По същество ни се казва, че темата е глупост. НЛО са извън границите на сериозното научно изследване и рационално обсъждане, което за съжаление оставя темата на  псевдоучение, много от които я задръстват с конспиративни теории и диви спекулации.

Мисля, че скептицизмът на НЛО се превърна в нещо като религия с директива да се отхвърля възможността на извънземни без научни доказателства, като често се предлагат глупави хипотези, описващи само един или два аспекта на срещата с НЛО, които само подсилват популярното убеждение, че има заговор. Учените трябва да обмислят всички възможни хипотези, които обясняват всички данни и тъй като малко се знае, извънземните хипотези все още не бива да бъдат изключени. В края на краищата скептиците често правят на науката лоша услуга, като предоставят лош пример за това как трябва да се прави науката. Факт е, че много от тези срещи - все още много малък процент от общия брой - не се поддават на конвенционални обяснения" - отбелязва авторът.

Медиите засилват скептицизма, пише Кнут, като публикуват информация за НЛО, защото това вълнува публиката, но винаги с ирония или с недоверие и уверявайки обществеността, че това не може да е истина.

"Но има надеждни свидетели и срещи".

Kадри на НЛО (кръгче в червено), заснети от американски F/A-18. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license. Parzival191919, CC BY-NC-SA

Защо астрономите не виждат НЛО?

Изглежда, че и астрономите са виждали НЛО. През 1977 г. Питър Стюрок (Peter Sturrock), професор по космически науки и астрофизика в Станфордския университет, изпраща 2 611 запитвания за наблюдения на НЛО до членовете на Американското астрономическо дружество. Получава 1356 отговора, от които 62 астронома - 4,6% - съобщават, че са били свидетели или са регистрирали необясними въздушни феномени. Този процент е подобен на 5 процента от наблюденията на НЛО, които никога не са обяснени.

Както се очакваше, Стюрок установи, че астрономите, които са били свидетели на НЛО, са ги видяли най-вече в нощното небе. Над 80% от респондентите на Стюрок са готови да изучат феномена на НЛО, ако има начин да го направят. Повече от половината от тях смятат, че темата заслужава да бъде проучена срещу 20%, които смятат, че не си струва. Изследването също така разкрива, че по-младите учени са по-склонни да подкрепят изучаването на НЛО.

Кнут съобщава, че НЛО са наблюдавани и с телескопи. Има наблюдение с телескоп от опитен любител астроном, в който забелязва обект с форма на перце за китара, който преминава през зрителното поле на телескопа. Други наблюдения са документирани в книгата "Чудесата в небето" (Wonders in the Sky), в която авторите са събрали многобройни наблюдения на необясними въздушни феномени, направени от астрономи и публикувани в научни списания през 18-ти и 19-ти век.

Доказателства от правителствени служители и военни офицери

Някои от най-убедителните наблюдения идват от държавни служители. През 1997 г. чилийското правителство формира организацията Comité de Estudios de Fenómenos Aéreos Anómalos или CEFAA, с цел изучаването на НЛО. Миналата година CEFAA пусна кадри от НЛО от инфрачервена камера Wescam, монтирана на хеликоптер.

Декласифициран документ, описващ наблюдението на НЛО през декември 1977 г. в Бахия - щат в северната част на Бразилия. Arquivo Nacional Collection

Страни като Бразилия, Канада, Дания, Еквадор, Франция, Нова Зеландия, Русия, Швеция и Великобритания декласифицират своите архиви за НЛО от 2008 г. насам. Френският комитет за задълбочени изследвания или COMETA е неофициална изследователска група за изучаване на НЛО, съставена от високопоставени учени и военни служители, изучаващи НЛО в края на 90-те години. Те издадоха доклада COMETA, който обобщава техните заключения. Те заключават, че 5% от срещите са надеждни, но все още необясними - а най-добрата хипотеза е, че наблюдаваните обекти са на извънземни. Те също така обвиняват Съединените щати, че прикриват доказателства за НЛО. Иран е загрижен за сферичните НЛО, наблюдавани близо до атомните електроцентрали, които наричат ​​"дронове на ЦРУ", които според съобщенията са с диаметър около 8 метра, могат достигат скорости до 10 пъти скоростта на звука (10 М) и да напускат атмосферата. Тези скорости са като на най-бързият експериментален самолет, но немислими за сфера без  очевиден задвижващ механизъм.

Строго секретен документ за наблюдения на НЛО от 1948. United States Air Force

През декември 2017 г. The New York Times разказва историята на класифицираната програма Advanced Aviation Threat Identification Program, програма, струваща 22 милиона долара, управлявана от бившия служител на Пентагона Луис Елизондо (Luis Elizondo) и насочена към изучаване на НЛО. Елизондо подава оставка, за да протестира срещу прекалената секретност и липсата на финансиране и подкрепа. След оставката Елизандо, заедно с няколко служители от отбраната и разузнаването, бяха назначени от Stars Academy of Arts & Science, наскоро основана от Том Де Лонг (Tom DeLonge) за изучаване на НЛО и междузвездните пътешествия. Във връзка със старта на академията Пентагонът разсекретява и пусна три клипа на срещи с НЛО, направени с инфрачервени камери, монтирани на изтребители F-18.

"Макар подобни разкрития да са вълнуващи, напомнят ми за цедин цитат от полковник Джон Александър (John Alexander): "Искам да кажа колко пъти трябва висши служители да излязат и да кажат, че това е истина?" - пише Кнут.

Тема, достойна за сериозно изучаване

Съществуват много доказателства, че малък процент от тези наблюдения на НЛО са неидентифицирани структурирани обекти, демонстриращи летателни способности извън всякаква известна човешка технология. Макар да няма нито един случай, за който има доказателства, които да задоволят строгите научни критерии, съществуват случаи с едновременни наблюдения от няколко надеждни свидетели, заедно с радарни и фотографски доказателства, разкриващи необясними модели на активност.

Декласифицираната информация от секретните проучвания е интересна, но не е полезна научно. Това е тема, която заслужава открито научно изследване, докато няма научен консенсус, основан на доказателства, а не на предварително очакване или вяра. Ако наистина има извънземни космически кораби, които посещават Земята, то би било много полезно за нас да знаем за тях, тяхната природа и намерението им. Освен това, това ще представлява чудесна възможност за човечеството, да разшири и развие нашите знания и технологии, както и да преформулира нашето разбиране за нашето място във Вселената.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8560

1

Людмил Трифонов

10.01 2019 в 16:05

Динозаврите са доказателство, че сме сами в Галактиката разглеждано като форма на живот, към която принадлежим. Странните и многобройни реализации на белтъчни форми на живот в началните епохи от създаването на планетата ни могат да намерят приемливо обяснение като експериментални реализации на белтъчни структури чрез различни настройки на програмата ДНК. Високо развита цивилизация е успяла да "оживи" белтъците, но е срещнала трудности при използване на фините настройки на ДНК, за да се получат белтъчни реализации с желаните от тях характеристики. Така се е стигнало до примитивните форми във фауната и флората на планетата, които след това са заличени като ненужен материал.
Ако са били създадени и други цивилизации преди нас, тези проблеми щяха да са решени. Факта, че нашето космическо тяло е изкуствено включено в този сектор на Глактиката дава основание да се предполага, че вероятността за наличие на други цивилизации след нас е пренебрежимо малка.