30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Прогноза: Кой ще вземе Нобеловата награда за физика 2016

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 октомври 2016 в 08:37 35890

На 4 октомври Шведската кралска академия на науките ще обяви Нобеловата награда в категорията за физика.

Но Thomson Reuters вече показва традиционно своята прогноза за най-вероятните претенденти. 

Според издателската къща най-категорична заявка за Нобелова награда по физика имат трима физици, свързани с откритието на 2016 - първото експериментално регистриране на гравитационни вълни.

Това са Роналд Древер (Ronald WP Drever), Кип Торн (Kip S.Thorne) и Райнер Вайс (Rainer Weiss) за откритието на гравитационните вълни.

Роналд Древер Кип Торн Райнер Вайс

Райнер Вайс е професор по физика в Масачузетския технологичен институт, Роналд Древер е шотландски физик, специалист в областта на лазерите и Кип Торн е физик, астроном и признат експерт по Обща теория на относителността.

Това, че наградата е много вероятно да я получат точно тези трима физици се подкрепя от факта, че точно те са вече лауреати на три важни награди по физика Breakthrough Prize, награди Кавли и Грубер.

Първото директно регистриране на гравитационни вълни от сливането на две черни дупки бе обявено на 11 февруари на специална пресконференция от учени обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory), която е плод на международно сътрудничество.

Констатацията е със стандартно отклонение 5.1σ, т.е. вероятността за грешка е около 0.00005%.

Гравитационните вълни са описани в рамките на ОТО от решенията на вълновите уравнения на Айнщайн, представлящи движещи се със скоростта на светлината вълни (смущения) в пространство-времето.


Преброяването на цитатите вкара в кръга на възможните претенденти за Нобелова награда за физикав прогнозата на Thomson Reuters оше два екипа учени.

Претендент е и професор Марвин Коен (Marvin L. Cohen) за изследване на свойствата на твърдите тела, математически методи за изчисляване на техните свойства и особено за метода на псевдопотенциалите.

Професор Марвин Коен (Marvin L. Cohen)  е вече носител на Oliver E. Buckley Prize

Методът на професор Марвин Коен се използва за изчисляване на зонната структура и енергията на електроните в кристалите.

Третата група се състои от претендентите Селсо Гребоджи (Celso Grebogi), Едуард От (Edward Ott) и Джеймс Йорк (James A. Yorke), номинирани за описанието на теорията на управлението на хаотични системи - метод на От–Гребоджи–Йорк (OGY-метод).

Разработаният от тях OGY-метод има широко приложение в изучаване на поведението на хаотични системи в механиката, лазерната физика, радиофизиката, химията, биологията и медицината.

Селсо Гребоджи Едуард От Джеймс Йорк


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.