Разкриха тайната за изчезването на тасманския вълк (видео)

Изследване на древна ДНК хвърля нова светлина върху историята на тасмайските вълци

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 октомври 2017 в 00:09 15911 0

Кредит Smithsonian Institutional Archives / E. J. Keller, National Zoological Park.

Двойка мъжки и женски тасмански вълк, 1905 г..

Учени установиха, че торбестият или тасманският вълк е изчезнал от територията на Австралия поради екстремни метеорологични условия и суша. Дивите кучета и ловът на аборигените не са повлияли на популацията на вълците.

Изследването, публикувано в Journal of Biogeography, на биолози от университета в Аделаида, водени от изследователя Джереми Остин (Jeremy Austin), проследява историята на популацията на животното, наричано и тасманийски тигър, през последните 30000 години.

Тасманийският вълк (Thylacinus cynocephalus) е месояден двуутробен хищник с размера и формата на средно до големина куче, с коремна торбичка, но като тигъра е нашарен с ивици върху долната част на гърба си. Той е един от малкото двуутробни, които имат торбичка и при двата пола.

"Торбестите вълци са живели някога по целия австралийски континент, но по време на пристигането на европейците в края на 16-ти век, са открити само в Тасмания", разказва д-р Остин пред Sci-news. "Те изчезват около 150 години по-късно като последният от вида умира в зоопарка Хобарт през 1936 г."

Тези двуутробни животни изчезват от Австралия преди около 3000 години, но продължават да живеят на остров Тасмания до 1936 г. Причината за изчезването на видовете от континента и тяхното оцеляване през следващите три хиляди години на острова остават неясни. 

"Изменението на климата, човешката дейност и кучетата Динго са трите основни причини, които се обсъждат" - обяснява д-р Остин.

Д-р Остин и колегите му от Университета в Аделаида, изследват митохондриалната ДНК (мтДНК) на 51 тасманийски вълци от изкопаеми кости и музейни екземпляри - най-големият масив от данни за генома на тасманийските вълци досега.

"Искахме да разберем защо са изчезнали торбестите вълци на континента, но са оцелели в Тасмания", разказва докторантът Лорън Уайт (Lauren White), първи автор на изследването.

Екипът открива доказателства, че генетично континенталните торбести вълци са разделени на източна и западна популация в южната част на Австралия преди последния ледников период преди 25000 години, както и че древната западна популация е по-голяма и генетично по-разнообразна, отколкото тасманийската популация.

Примерни места, от където са взети ДНК на тасманийски вълци, оцветени според географския район. Изображение: White et al, doi: 10.1111/jbi.13101.

"Древната мтДНК ни показва, че изчезването от континенталната част е бързо и не е в резултат на вътрешни фактори, като например кръвосмешение или загуба на генетично разнообразие, разказва д-р Остин. "Изменението на климата от преди около 4000 години, по-специално тенденциите към засушаване, причинени от появата на Ел Ниньо-Южна осцилация (El Niño-Southern Oscillation - ENSO), е най-вероятно основната причина".

Ел Ниньо и сушата имат по-малко влияние върху торбестите вълци, които обитават Тасмания, защото островът е по-дъждовен.

"Открихме също доказателства за катастрофално намаляване на броя и генетичното разнообразие на популацията тасманийски вълци в Тасмания по същото време", обяснява д-р Остин.

"По време на пристигането на европейците тасманийските вълци вече имат ограничено мтДНК разнообразие", заявиха изследователите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !