Напълно ли са изчезнали тасманийските тигри? Наблюдения дават повод за ново търсене

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 март 2017 в 17:40 8030 0

Кредит Smithsonian Institutional Archives, 1904

Последният тасманийски тигър умира през 1936 г. в зоологическа градина.

С повече от 50 дистанционни камери-капани на полуостров Кейп Йорк (на върха на Северна Австралия) учените се надяват да забележат тасманийските тигри, един вид, който е обявен за изчезнал още през 1936 г., съобщи IBTimes

През последните години все по-голям брой свидетелства за наблюдения на вида доведе до това, че учените вече се съмняват дали тасманийският тигър, известен и като тасманийски вълк, е наистина изчезнал завинаги.

Този подобен на вълк хищник някога е съществувал на австралийския континент, за което свидетелстват многобройните открити вкаменелости и аборигенското скално изкуство.

През XVIII и в началото XIX век торбестият вълк е бил широко разпространен и многочислен на остров Тасмания, докато през 30-те години на XIX век не започнало масово изтребление на животното, което фермерите са смятали, че убиват овце.

За главата на всяко мъртво животно властите са давали на ловците награда. Тасманийските тигри също така са опустошавали кокошарниците и са изяждали дивеча в капаните. За невероятната жестокост и кръвожадност на двуутробния хищник са се носели легенди.

Удължените челюстите могат да се отварят много широко - до 120 градуса. Wikimedia Commons

Смята се, че тасманийските тигри са изчезнали през 1936 г., когато последният от вида си умира в зоологическата градина в град Хобарт.

От тогава периодично се съобщава за  наблюдения на животното. През повечето време, това са случаи на грешки, тъй като е лесно да се сбъркат тасманийските тигри с диви котки или кучета. Но винаги остава надеждата, че хищниците са успели да оцелеят в изолирани зони в дивата природа.

Изображение на Thylacinus cynocephalus в справочника на Гулд "Бозайниците на Австралия", Wikimedia Commons

Полуостров Кейп Йорк е перфектният кандидат. Два отделни разказа на очевидци - на екскурзовод и парков служител - предизвикаха нови проучвания в района. Учените, които отговарят за този проект смятат, че те са достоверни и те не искат пропускат шанса да се открие потенциално оцелели тасманийски тигри.

Но много експерти все още са скептично настроени.

"Винаги има съобщения за наблюдения на предполагаеми тасманийскийски вълци. Досега не съм виждал нищо. Въпреки че полуостров Кейп Йорк изглежда подходящо местообитание за тасманийския вълк, досега не е имало някакви свидетелства за наличие на тасманийски тигри на континента от времето на пристигането на колонистите. Така че, ако животните са там, трябва да са се укривали в продължение на над 200 години, което изглежда малко вероятно", заяви Грегъри Бърнс (Gregory Berns), професор в университета Емъри и автор на едно неотдавнашно проучване за тасманийските тигри.

Но дори учените не намерят това, което търсят, планът да се поставят камери-капани може да се окаже полезно за проучване на фауната, криеща се на полуострова.

"Не мисля, че камерите-капани са загуба на време. Ние наистина знаем толкова малко за животните, с които споделяме планетата", обобщава Бърнс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !