Разпадът на "пингвините" в LHC създава проблеми

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 март 2015 в 14:39 2586 0

Кредит ЦЕРН

Повторният анализ на експерименталните данни от детектора LHCb на Големия адронен колайдер от август 2013, подтвърдил, че изключително редките варианти разпади на частици, които учените наричат "пингвини", се случват не така, както се очаква според прогнозите на Стандартния модел, съобщава пресслужбата на ЦЕРН.

На 50-та конференция по физика на електрослабите взаимодействия (La Thuile, Италия), вчера, 20.03.2015, физици от експеримента LHCb представят най-новите си анализи на редките B → K * μμ разпади. Новите резултати показват отклонения от стандартните модели за изчисляване.

Всъщност детекторът LHCb на CERN е създаден специално за търсенето  на частици, които не се вписват в Стандартния модел на физиката на елементарните частици, частици твърде тежки, за да могат да се търсят директно.

LHCb търси ефектите на нови частици в редките разпади. Тези "косвени търсения", позволяват на физиците да изследват в мащаби, недостъпни за други технологии. "Това е магията на квантовата механика ", заяви говорителят на LHCb Гай Уилкинсън (Guy Wilkinson). "Както в добре познатия ни бета радиоактивен разпад  -n → p + e- + сега се знае, че се предизвиква от обмен на W бозон, 100 пъти по-масивен от самия протон, търсим в този B разпад взаимодействия, включващи частици, дори 10 пъти и повече по-масивни от W бозона".

В това търсене, физиците на LHCb проучват ъгловото разпределение на частиците, идващи от B → K * μμ разпада. Тези наблюдаеми ъгли са силно чувствителни към ефектите на нови частици на разпада. "Разпадът B → K * μμ е сам по себе си лаборатория", каза Патрик Koпенбърг (Patrick Koppenburg), физик-координатор в LHCb. "Много от частиците, които ЦЕРН търси, могат да бъдат намерени като се проучат данните от експериментите на този разпад."

При анализа на пълния набор от данни на работата на Големия адронен колайдер за периода 2009 - 2013г., наречена Run 1, физиците на LHCb са установили че наблюдаемите P5 ъгли "имат локално отклонение от изчисленията по стандартния модел. Както се вижда от графиката по-горе, измерванията (в черно) на масата на двойка мюони (Q 2 ) в областите между 4 и 8 GeV 2 / С 4 показват 2.9 сигма отклонение от изчисленията по стандартния модел. Резултатите се потвърждават от по-рано публикуван анализ с помощта на данни на LHCb от 2011г. (в синьо).

Все повече у физиците на ЦЕРН възникват съмнения, че Стандартният модел може би не описва на 100% коректно този разпад.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !