27 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

С кокосови влакна могат да се създават устойчиви на земетресения сгради

Учените изследват как кокосовите влакна може да разсейват енергията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 12 юли 2016 в 12:00 33700
Снимка: Plant Biomechanics Group Freiburg

Кокосовите орехи са известни със своите твърди черупки, които са от жизненоважно значение, гарантирайки, че техните плодове ще се развият успешно.

Специализираната им структура може да помогне и за проектиране на сгради, които да издържат на земетресения и други природни бедствия, съобщава Society for experimental biology.

Кокосовите палми могат да растат до височина 30 метра, което означава, че когато зрелите плодове падат на земята, черупкитее им трябва да издържат на удара, за да не се счупят. За защита кососът има три слоя: външният кафяв и жилав екзокарп, влакнеста мезокарпа и вътрешна ендокарпа - заобикалящата пулпа, в която се съдържа плодът.

Вдъхновени от тази структура, специалисти по биомеханика от университета във Фрайбург, съвместно със строителни инженери, проучват как тя би могла да се прилага в областта на строителството. Те проучвали как кокосовите орехи могат да разсейват енергията с устройства, изследващи ги на натиск и удар.

„Анализирайки поведението при разрушаване на образците и съчетавайки го със знанието за анатомията на черупката, придобити с микроскопия и компютърна томография, ние се стремихме да определим механически съответните структури за поглъщане на енергията, обяснява биомеханикът Стефани Шмийр (Stefanie Schmier).

Изследването показва, че в рамките на ендокарпа, който се състои от „вкаменени“ дървесни клетки, представляващи съдовата система на плода, има ясно изразена мрежеста оплетена структура.

Всяка клетка е обкръжена от няколко пръстена вдървени, съединени помежду си паралелни връзки. "Ендокарпът изглежда разсейва енергия чрез огъване при пукнатините" - обяснява Стефани Шмийр.

Така влакната имат впечатляващата способност да противопоставят на огъващите сили.

"Това означава, че всякакви нови пукнатини, създадени от удар не преминават през твърдата обвивка". Смята се, че ъгълът на пресичане на влакната помага да "отклонят" траекторията на пукнатините. Колкото по-далече стига пукнатината в пределите на ендокарпа, толкова е по-вероятно да се спре, преди да достигне другата страна.

Учените се надяват, че уникалните енергийни абсорбиращи свойства на черупката на кокосовия орех ще се превърне в следваща стъпка в развитието на технологиите, с цел защита на градовете от всякакви природни бедствия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.