Сексът скоро след инфаркт помага за възстановяването на пациентите

Ваня Милева Последна промяна на 25 септември 2020 в 00:00 6484 0

Кредит Needpix.com

Възобновяването на обичайните нива на сексуална активност в рамките на няколко месеца след инфаркт съдейства за дългосрочното оцеляване на пациента и помага за възстановяване на здравето след инфаркт.

Това е откритието на проучване на израелски учени от Университета в Тел Авив, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, списание на Европейското кардиологично общество (ESC).

„Сексуалността и сексуалната активност са маркери на доброто състояние на организма“, коментира авторът на изследването професор Ярив Гербер (Yariv Gerber) от Университета в Тел Авив, Израел. „Възобновяването на сексуалната активност скоро след инфаркт може да бъде част от самовъзприемането на човек като здрав, функциониращ, млад и енергичен човек. Това може да доведе до по-здравословен начин на живот като цяло".

Сексуалната активност е форма на физически упражнения, увеличаващи сърдечната честота и кръвното налягане.  Внезапното енергично физическо натоварване при хора, предразположени към сърдечни заболявания, понякога може да доведе до сърдечен удар (инфаркт на миокарда). Но редовното физическо натоварване намалява дългосрочно риска от подобни проблеми. По същия начин епизодичната сексуална, но доста интензивна сексуална активност може да доведе до инфаркт, но този риск е по-нисък при лица, които редовно "спортуват".

Новото проучване изследва дали възобновяването на сексуалната активност малко след хоспитализацията за първи инфаркт е свързано с оцеляване в продължение на повече от две десетилетия.

Проучването включва 495 сексуално активни пациенти на възраст 65 години или по-малко, които са хоспитализирани за първи инфаркт от 1992 до 1993 г. Средната възраст е 53 години и 90% от тях са мъже.

Пациентите са разделени на две групи - едната се въздържа от секс, а другата, напротив, продължава да се занимава със секс след изписването си.

Информацията за честотата на сексуалната активност чрез интервю е събрана на два пъти - по време на първоначалната хоспитализация (когато се съобщава за сексуалната активност за годината, предшестваща инфаркта) и 3–6 месеца след това (когато се съобщава за този период от време). Въз основа на честотата, съобщена при двете интервюта, участниците бяха класифицирани в две групи: такива, които се въздържат от сексуална активност или намаляват честотата й след инфаркта (47%), в сравнение с такива, които възобновяват или увеличават честотата сексуалните си контакти след инфаркта (53%).

По време на средно проследяване от 22 години почиват 211 (43%) пациента. При сравняване на риска от смърт между двете групи изследователите отчитат изходните разлики в други характеристики, които също могат да предскажат смъртността, като социално-икономически статус, депресия, физическа активност, затлъстяване, самооценка на здравето и тежестта на сърдечния удар.

Анализът на данните показва, че поддържането на сексуален живот или увеличаването на честотата на сексуалната активност през първите шест месеца след инфаркт намалява риска от смърт с 35% в сравнение с въздържанието или намаляването на честотата на на сексуалната активност.

Според професор Гербер възобновяването на сексуалната активност скоро след инфаркт може да е маркер за по-добра клинична и психосоциална рехабилитация (т.е. по-добро възстановяване).

„Подобреното физическо състояние, по-здравите съпружески отношения и способността да откъснат съзнанието си от първоначалния шок в рамките на няколко месеца са сред възможните обяснения за увеличената степен на оцеляване, наблюдавана сред групата“, която поддържа или увеличава честотата на сексуалната си активност, подчертава проф. Гербер.

Професор Гербер отбеляза, че ниският дял на жените и относително младата възраст на участниците може да ограничи изводите на проучването относно жените и по-възрастните хора. Той добавя, че това е наблюдателно проучване и не може да се вадят заключения за причинно-следствени връзки.

„За поддържането на редовна сексуална активност са необходими множество физически и психосоциални здравни параметри“, коментира авторът. „В светлината на това нетната полза от самата сексуална активност все още е предмет на дебат.“

„Тези открития трябва да служат за намаляване на притесненията на пациентите относно възвръщането към обичайното им ниво на сексуална активност скоро след инфаркт“, заключава професор Гербер. 

Справка: Resumption of sexual activity after acute myocardial infarction and long-term survival
Gali Cohen, Daniel Nevo, Tal Hasin, Yael Benyamini, Uri Goldbourt, Yariv Gerber
Published: 22 September 2020, European Journal of Preventive Cardiology, zwaa011, DOI: https://doi.org/10.1093/eurjpc/zwaa011

Източник: Resuming sexual activity soon after heart attack linked with improved survival, European Society of Cardiology

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !