05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Слънчево изригване едва не довежда до ядрена война през 1967 г.

| На този ден 23 май 88541

Една слънчева буря, която засяга радарните и радиокомуникациите в разгара на Студената война за малко да доведе до катастрофален военен конфликт, ако не бяха наблюденията на активността на Слънцето, установи проучване, за което пише Science Daily.

Случаят е публикуван в Space Weather.

На 23 май 1967 г. се случва мощно слънчево изригване, причинено от група слънчеви петна, появили се за първи път на 18 май 1967 години. Само по себе си това събитие не е толкова уникално. Но заради изригването бяха затруднени всички видове радари и радио трафик не само в САЩ, но и по цялата планета.

И така на 23 май 1967 г. Военно-въздушните сили на САЩ подготвят самолетите си за война, мислейки че техните радари в Арктика, наречени Система за ранно предупреждение от балистични ракети (Ballistic Missile Early Warning System - BMEWS) са блокирани от Съветския съюз. Точно навреме е предадена информация за потенциала на слънчевата буря да наруши радарните и радиокомуникациите. Самолетите остават на земята и е избегнат евентуален обмен на ядрени удари със СССР.

"Бурята е класически пример за това как науките за земята и космическите изследвания са от съществено значение за националната сигурност на САЩ", заяви Делорес Кнайп (Delores Knipp) от Университета на Колорадо в Боулдър, която тази седмица предаде тази любопитна история по разказите на пенсионирани офицери от Военновъздушните сили от онова време.

Слънцето на 23 май, 1967 г., светлият регион показва зоната, където е настъпило голямо изригване. Източник: National Solar Observatory historical archive.


+ 5
- 1
Около средата на 19 в. в Сев. Америка силно слънчево изригване причинява т.нар. Carrington event - запалват се хиляди километри телеграфни жици, няколко телеграфисти са изгорели живи, а телеграфите са предавали сами.

Оттогава насам са се случвали спорадични смущения в радарни системи, спътници, компютърни мрежи, но нищо толкова фатално.

Според някои набюдения има корелация между слънчевата активност и земетресения и гръмотевични бури на земята.

За повече информация - http://www.suspicious0bservers.org/
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.