Слънчево затъмнение - „огнен пръстен“ на 10 юни (стрийм)

Над нас няма да се види дори и частично

Ваня Милева Последна промяна на 09 юни 2021 в 00:00 9069 0

Кредит: Pixabay

Едно от двете слънчеви затъмнения тази година съвпада с юнското новолуния на 10 юни и ще бъде пръстеновидно като Луната частично ще затъмни слънцето, очертавайки пръстен от огнено сияние по краищата му. 

Пръстеновидната фаза на това слънчево затъмнение ще се вижда от части на Русия (Сибир), Гренландия и Северна Канада. А от Северна Азия, Европа и САЩ ще може да се наблюдава частично затъмнение, ако небето е ясно.

Уви, дори ако по чудо се разсеят облаците над нашата страна, нямаме никакъв шанс - сянката на затъмнението ще мине далеч от нашите граници и няма да ги докосне дори полусянката - пенумбрата.

За слънчевите затъмнения и техните пръстени

Явлението се нарича пръстеновидно слънчево затъмнение. То се случва, когато Луната е най-отдалечена от Земята по своята орбита и следователно изглежда по-малка от наша гледна точка в небето спрямо диска на Слънцето.

Тази малка разлика във видимия размер е това, което отличава пръстеновидните затъмнения за разлика от пълните слънчеви затъмнения, когато по-близкото положение на Луната (със среден радиус от 1800 километра) изглежда със същия размер като нашата далеч по-голяма звезда, която има радиус около 696 000 километра.

Луната обикаля около Земята в елиптична орбита като разстоянието й до нашата планета варира с около 50 000 км. В рамките на нейната тъмна, конусовидна сянка може да се наблюдава пълно слънчево затъмнение (Umbra). Но при пръстеновидните затъмнения Луната ще е по-отдалечена и върхът на Умбрата няма да достигне Земята - ще бъде над нея. Така че, по Земята ще мине разширяващата се от върха сянка - така наречената "негативна сянка", или Antumbra. Тъй като видимият диаметър на Луната в тази сянка е малко по-малък (по-малък с 1%) в сравнение с този на Слънцето, няма да може да го закрие напълно и затова от него ще остане пръстен светлина около Луната.

През цялата човешка история, когато новата Луна премине точно между Земята и Слънцето, се случва едно от тези три неща. Или имаме или пълно слънчево затъмнение, когато Луната е достатъчно близо до своята сянка върху на Земята; пръстеновидно слънчево затъмнение, когато Луната е твърде далеч от Земята и нейната сянка завършва, преди да достигне нашата планета; или смесено затъмнение, при изгрев/залез наблюдателите виждат пръстеновидно затъмнение, а по обед наблюдателите виждат пълно слънчево затъмнение, разликата от около 6000 километра в разстоянието между Земята и Луната прави цялата разлика. Само около 40% от слънчевите затъмнения са пълни затъмнения в тези дни, но това съотношение е много по-малко от преди. Освен това, Луната продължава да се отдалечава от Земята, което означава, че последното затъмнение на нашата планета ще се случи само след 650 милиона години.

Пътят на сянката

Пътят на пръстена започва по най-северната брегова линия на Горното езеро от Големите североамерикански езера. Рано сутринта на 10 юни зловеща и необичайна гледка очаква местните жители. Най-малко четири пети от диаметъра на слънцето ще бъдат затъмнени от тъмния диск на Луната, когато слънцето се издигне над хоризонта изток-североизток. Ако имат късмет за ясно небе, наблюдателите ще видят изгряващото слънце преминаващо от обърната подкова със заострени върхове в „огнен пръстен“ за около 3,5 минути.

Пътеката на затъмнението преминава най-вече над горите на Централна и Източна Канада и канадската арктическа тундра.

Пръстенът ще свети само с една десета от нормалната светлина на слънцето, но това е по-малка промяна, отколкото звучи, тъй като окото лесно се адаптира към променящите се нива на светлина. Няма да изглежда по-тъмно, отколкото в ярък облачен ден. Но самата светлина обаче може да ще направи пейзажа неземен. Ясното небе ще стане наситено синьо, а всичко наоколо ще бъде със странен сребрист оттенък.

Близо до точката на най-голямо затъмнение над полярната област, пръстеновидната фаза ще продължи до 3 минути и 51 секунди, ако сте на централната линия. По-близо до ръба на пътеката продължителността ще бъде по-кратка и пръстенът ще изглежда несиметричеен като едната страна е по-широка от другата.

Над нас слънцето ще остане незасегнато от затъмнението, така че ще пропуснем това небесно шоу. Затова пък ще имаме възможност да го видим благодарение на стрийма на Virtual Telescope Project:

Събитието започва в 4 часа сутринта EDT (12:00 българско време) и можете да го гледате на живо в YouTube или чрез уебсайта на The Virtual Telescope Project.

Хората от местата, разположени в полутъмната зона, ще видят слънце "отхапано" от диска на луната. При частично затъмнение вдлъбнатината ще изглежда като че ли се търкаля по края на слънцето. В дясната (източната) ивица на полусянката слънцето е отхапано отгоре, а в лявата ивица - отдолу, движейки се грубо от запад на изток. По време на затъмнението на 10 юни ще бъде най-голямо, когато е разположено на североизток (горе вляво) от центъра на слънцето. Докато продължава да се движи на изток, то ще се свие и накрая ще се отклони, оставяйки слънцето отново цяло, след като пътеката на затъмнението свърши пътя си над Сибир.

Колко често се случва слънчево затъмнение

Всяка година се случват между 2 и 5 слънчеви затъмнения, всяко от които се вижда само в ограничена зона. 

Според изчисленията на НАСА само около 25 години през последните 5000 години са имали 5 слънчеви затъмнения. За последно това се случи през 1935 г., а следващият път ще бъде през 2206 г.

Второто и последно слънчево затъмнение през 2021 г. ще се случи на 4 декември и ще бъде пълно слънчево затъмнение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !