Смъртоносно цвете е оцеляло 30 млн години в кехлибар

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 февруари 2016 в 13:48 6857 0

Кредит Oregon State University

Нека тази красота не ви заблуждава. Това наскоро идентифицирано и идеално запазено цвете е намерено погребано в кехлибар - вкаменена смола - може да е смъртоносно отровно.

Ботаниците от Университета на Орегон, направили находката, отбелязват пред Ройтерс, че това е един от най-добре запазените образци на доисторическата флора.

Кехлибарът със запазеното в него по-рано неизвестно за науката цвете, наречено Strychnos electri, е намерено на хълм в Доминиканската република.

Наскоро идентифицираното цвете, според учените, е расло преди 20-30 милиона години и принадлежи към група отровни растения - източници на отровите стрихнин и кураре. Изследователите отбелязват, че откритото Strychnos electri също е било отровно.

Цветето е прародител на един от трите основни родове растения - двусемеделните, подклас Астериди (Asterids).

Снимката по-горе показва някои съвременни представители на разнообразният подклас астериди. По часовниковата стрелка от горния ляв ъгъл са: Verbascum Thapsus; напръстник (Digitalis); Anethum, член на семейството на моркова; Salvia dorrii, мента; Downingia ; и Madia elegans, роднина на маргаритките. Астеридите са една от най-големите подгрупи цъфтящи растения, с повече от 75 000 вида. Много познати цветя, храсти и дървета принадлежат към тази група, включително маслините, слънчогледа, марулята, картофите, кафето и бръшляна. Източник: University Вerkeley

"Изкопаемите цветя са изключително редки находки", заяви Джордж Пойнар (George Poinar) от Университета на Орегон. "И тези в кехлибара осигуриха единственото доказателство за това, как са изглеждали древните тропически цветя, тъй като бързото разлагане на такива деликатни обекти в условията на висока температура и влажност на въздуха не позволява запазването им в седиментни депозити", типа скала, в която се откриват фосилите.

Кехлибарите представляват богат източник на погребани фосили, датирани от 130 милиона години, включително комари и пясъчни мухи, паяци, стоножки, кърлежи и дори жаби, гущери и саламандри. Този факт е вдъхновил Майкъл Крайтън в книгата "Джурасик парк" да опише как извлечена кръв от комари в кехлибар, е дала ДНК, необходима за създаването на динозаври.

Според учените новото цвете Strychnos electri вероятно е тровило обитателите на Земята преди 30 млн години. 

Кехлибарът е запазил две малки цветчета в жълтокафяво с тръбна форма със съцветия около 10 мм.

"Тези кехлибарени парчета са като времеви капсули, замръзнал миг от живота, така че да преживеят досега и да бъдат изучавани", заяви ботаникът от Rutgers University Лина Струве (Lena Struwe). "Цветето е изключително добре запазено, не е деформирано, не е не е смачкано, не е разкъсано, очевидно просто е паднало в лепкавата смола." - отбелязва Струве.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !