Гущери, запазени в кехлибар, са подобни на съвременните си събратя

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 16:06 7148 8

Кредит Ettore Morone

Гущери от Карибите, запазени за 20 мил. години в кехлибар, са почти идентични със своите съвременни братовчеди, са установили изследователи.

Това предполага, че екологичните ниши, обитавани от гущерите са се променили малко през последните 20 милиона години, докладва научен екип тази седмица в "Бюлетин на Националната академия на науките" (Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS).

"Тези фосили са наистина изненадващи, защото съдържат много детайли, които ни позволяват да видим как тези гущери щяха да изглеждат в реалния живот", споделя водещият автор на изследването д-р Ема Шерат (Emma Sherratt) от Университета на Нова Англия в Австралия пред ABC Science.

Тези гущери в кехлибар от остров Испаньола показват изключителни подробности - включително цвета на гущера, какво последно са правили и дали очите им са били отворени или затворени.

"Ако вземем съвременен гущер и го вградим в смола и той ще изглежда като едно от тези същества. Толкова реалистични изглеждат."- коментира Шерат.

Друг впечатляващ аспект на проучването е големият брой анализирани кехлибарени фосили.

Докато при предишни изследвания са намирани само отделни екземпляри, в това проучване има 38 фосили на гущери от различни места на Испаньола.

"Нищо подобно не е описвано преди", споделя Шерат.

Еволюционните модели

Има над 400 вида гущери от рода Anolis, игуаноподобни гущери, разпръснати из островите на Карибите, всеки вид адаптиран към определена екологична ниша.

Предишни ДНК изследвания посочват, че гущерите анолиси са започнали да се заселват на Карибите преди около 40 милиона години, бързо адаптирайки се в разнообразни ниши на различни етажи в гората или тревни площи.

Тъй като различните групи са заели различни ниши, формите на тялото им, размерите им или конструкцията на пръстите им, която им помага да се катерят като геконите, се променят съответно отговаряйки на условията на всяка ниша.

Използвайки рентгенова томография с компютърен микроскоп, учените са направили триизмерни реконструкции на вкаменелостите в кехлибарените им пашкули. Те показват многообразие на гущерите от преди 20 милиона години, което може да се види същото и днес.

"Като се има предвид, че наблюдаваме същия обхват от морфологични белези, това означава, че тази група гущери през цялото това време е останала непроменена", казва Шерат.

Непроменени ниши

Шерат коментира, че е "много поразително", че гущерите изглежда не са се променили изобщо през този дълъг период от време,  време през което еволюират всички основни видове животни.

"Фактът, че гущерите анолиси, живеят в непроменен вид в различни ниши 20 милиона години показва, че тези ниши са били стабилни през този период от време", заяви тя.

"Това е доста изненадващо, защото тези гущери, мигрирайки към други острови и към континенталната част на Флорида, изглежда се променят много бързо. Така че, това не е, защото нямат склонност да се променят, това е просто защото структурата на околната среда е достатъчно стабилна и не е било необходимо да се променят за 20 милиона години."

Въпреки това, казва Шерат, констатациите са сред първите, които наблюдават толкова дългосрочна стабилност на екологичните общности и показват, че нишите и популациите, които те поддържат, може да останат стабилни в продължение на милиони години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.08 2015 в 15:55

Теорията на еволюцията не издържа на никакви научни проверки, защото няма как да докаже експериментално произхода на живота! Що за наука е това? "Учените вярват, че ..."- е често срещан израз. Работата на учените е да доказват, а не да вярват!
Аз пък вярвам, че, когато настъпи Второто пришествие, всички ще възкръснем в плът, едни за живот вечен, а други за осъждане! Които не вярват в нашия Спасител Господ Исус Христос,(атеистите) ще се пържат в огненото езеро за винаги!
Ако не беше толкова страшно, щеше да е много смешно.И зъби ще имаме с които да скърцаме!

03.08 2015 в 12:31

А твоите аргументи, маргинке - къде ги търсиш, че нещо май са ти недоносени.
Заплахата с Ада е много силен "аргумент", но изцяло извън логиката, поради това не важи в науката.
Един въпрос - как точно се "скърца със зъби" в Ада, след като мъртъвците са обезтелесени, а душата няма телесна обвивка, следователно и зъбки не са и нужни?
Дори да приемем, че има Ад, което твърдиш напълно без доказателство, откъде всички сте толкова сигурни, че именно атеистите ще са в него, а не вие плоскоумни креационисти ще бъхтате там.
Дарвин, за разлика от дежурните илитерати тук, е завършил богословие в Кеймбридж, така че е бил съвсем наясно с теологията, много повече от вас, които дори в средното училище не са запомнили нещо смислено от основни научни понятия, а теологията, както и рационализмът, естествено също ви е пълна мъгла.

03.08 2015 в 10:37

Към Петър - Петре,това ли ти е аргумента? Много шаблонно клише! Я си размърдай мозъка ако го имаш! Теорията на еволюцията е доктрината на атеизма, затова отричайки го, много разгневяваме Сатаната.Неговата цел е да не вярваме в него! Но Сатана съществува и ние живеем в неговия свят на злото!Смейте се сега, после "...ще има плач и скърцане със зъби..." Знаеш къде.

30.07 2015 в 09:33

@МАРГИ, Я си пий хапчетата.

29.07 2015 в 12:52

Ако МАРГИ продължава да пише по 20 едни и същи коментари, ще бъде банната.

29.07 2015 в 11:05

Сътворението по дефиниция е „свръхестествено”. Бог и свръхестественото не могат да бъдат наблюдавани и изследвани , следователно Сътворението или Интелигентния дизайн не могат да бъдат зачетени като наука. В резултат всяка информация се филтрира през прекроената, предполагаемата и предварително приета теория на еволюцията, без да бъдат зачетени други обяснения.
"рационалност и здрав разум"-не са патент на гордите атеисти. Защото ако ги притежаваха, щяха дълбоко да се замислят дали "наука" е синоним на "истина".

29.07 2015 в 08:30

Това наш'то не е вяра, а рационалност и здрав разум. Разните религии са тези, които се базират на вяра - а вярата е илюзия. За разлика от науката. Не че се опитвам да променям мнението на когото и да е било, знам, че дълбоко религиозните хора няма никога да се вслушат в логиката колкото и факти да им бъдат представяни. И само да кажа, определям се като агностичен атеист, в смисъл че не изключвам теоретичната възможност да има някакъв метасубект или метаявление, което по някакъв начин евентуално да повлиява на вселената/вселените по някакъв начин. Дори и да има такова нещо, то със сигурност не е нито един от измислените от човечеството богове. И ако наистина вселената/вселените или части от тях са създадени, наблодавани или манипулирани от някаква "свръхсила", като един атеист аз категорично бих отказал да възприемам това нещо като мой "бог". Но както и да е, еволюцията е факт.

28.07 2015 в 18:11

Не разбраха ли идеолозите на еволюцията, че няма такова животно! Няма еволюция, Господ е създал животните и човека поначало такива, каквито са днес! Ама еволюционерите не падат по гръб, защото това си е тяхната вяра. Вярата на атеистите.