Три нови вида гущери са открити в Еквадор и Перу

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 април 2015 в 16:21 9651 0

Кредит Luis A. Coloma/CC-BY 4.0

Възрастен женски E. altotambo.

Три нови видове гущери са открити в Андите. Те са шарени, покрити със шипове и са дълги само няколко сантиметра, съобщава Live Science.

Дървесните гущери, Enyalioides, често се описват като миниатюрни дракони, заради пъстрата им кожа с наредени шипове. Досега са известни само 12 вида от рода Enyalioides, като пет от тях са открити в последните седем години.

Трите нови вида са открити в горите на Перу и Еквадор от международен изследователски екип, съобщи днес, 6 април списание ZooKeys. Тези високопланински тропическите гори постоянно са обвити в мъгла, създавайки една влажна среда, която изобилства от биологично разнообразие. 

Екипът, ръководен от Омар Торес-Карвахал (Omar Torres-Carvajal) от Музея по зоология (QCAZ) в Еквадор е идентифицирал петте вида дървесни гущери, вписани в последните години. "Разнообразието на тези забележителни влечуги беше подценявано," - е заявил Торес-Карвахал за eurekalert.org.

Тези гущери израстат на дължина между 7-15 см, което ги прави едни от най-големите гущери в амазонските дъждовни гори. Цветовете и формата на гущерите "им помагат да се слеят с околната среда", са заявили изследователите.

Всеки от трите нови вида се различава от своите роднини по характеристики на тялото като цвят, форма и размер, както и митохондриалната им ДНК, съобщава изследването.

Enyalioides sophiarothschildae, един от трите нови вида гущери, открити в Андите. Снимка: Pablo J. Venegas/CC-BY 4.0

Един от най-новите гущери е наречен E. sophiarothschildae, на името на София Ротшилд (Sophia Rothschild), спонсор на програмата BIOPAT, Германия.

Той е открит в горното течение на река Huallaga на 1500 метра надморска височина в северната част на Перу. Гущерът има зеленикаво-черен гръб с маслинови петънца и бяло петно ​​на шията и редица огромни шипове по гръбнака.

Възрастен мъжки Enyalioides anisolepis. Снимка: Omar Torres-Carvajal

Другите новооткрити гущери са Е. anisolepis и E. altotambo. Тринадесет сантиметровият гущер E. anisolepis е кръстен на гръцка дума, която означава неравни скали, заради различния размер шипове върху гърба му, торса и крайниците. Този гущер има също конични шипове на задната част на главата. Мъжките са черни и зелени, а женските са пъстри бледокафяви. Този вид се среща в северната част на Перу и южната част на Еквадор между 724 и 1742 метра над морското равнище.

Възрастен мъжки Enyalioides altotambo. Снимка: Luis A. Coloma

Накрая, E. altotambo е наречен на града Алто Тамбо, Еквадор, където този светлозелен гущер е намерен. Новите видове приличат на друг вид дървесен гущер, E. oshaughnessyi, но са само близки братовчеди, различават се по цвета на очите, той има кафяви очи, а новите видове - червени. Също така, всички шипове на E. altotambo са с еднакъв размер, съобщава изследването, а E. oshaughnessyi има шипове, намаляващи надолу по гърба му.

"Фактът, че повече от половината от този вид влечуги от Южна Америка е открита през последните години, трябва да предизвика по-голям интерес от тези, които отговарят за опазването на природата в този регион", - заяви Торес-Карвахал.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !