Софийски фестивал на науката: елементарни частици и Вселена

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 май 2017 в 14:23 3624 0

Опознаването на света около нас несъмнено минава през въпросите от какво е изграден той и по какъв начин частиците се свързват в едно цяло. В областта на физиката на елементарните частици отговорите дава т.нар. Стандартен модел – теорията, която описва градивните елементи и взаимодействията между тях.

Тази теория триумфира през 2012 година, когато предсказаният от нея Хигс бозон най-сетне беше открит в Европейската организация за ядрени изследвания CERN. Но въпреки своите постижения, Стандартният модел не ни дава обяснение на два oсновни феномена в Космоса – почти пълната липса на антиматерия и наличието на огромно количество тъмно вещество във Вселената.

Разбирането за това може би се крие именно в изследването на най-малките обекти, съставящи Вселената, и какви процеси са протичали в зората на нейното съществуване. За всичко това по време на Софийския фестивал на науката разказва д-р Венелин Кожухаров, преподавател в катедра "Атомна физика" във Физическия факултет на СУ и един от първите национални победители в конкурса "Лаборатория за слава FameLab". Д-р Кожухаров започва пътя си в науката именно от CERN - най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !