Тараклийският университет в Молдова може да стане филиал на български ВУЗ

Катя Димитрова Последна промяна на 30 юни 2016 в 13:14 2584 0

Кредит http://www.mon.bg

България предлага на Молдова Тараклийският университет да се преобразува и да стане филиал на българско висше училище, за да може да се съхрани и да се подобри качеството на образованието там.

Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред депутатите от парламентарната комисия за българите в чужбина, цитирайки свое писмо до молдовския си колега Корина Фусу, с което формално предлага започването на преговорите.

В Тараклийския университет учат предимно етнически българи, а населението на областта е съставено от повече от 2/3 българи. Предвид педагогическия профил на висшето училище, трите университета, с които са водени разговори в България, са Пловдивският „Св. Паисий Хилендарски“, Великотърновският „Св.Св. Кирил и Методий“ и Русенският „Ангел Кънчев“.

Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване. Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова.

Кунева посочи още, че цел на министерството е да привлече към нашите университети повече студенти от историческите български общности. Тя припомни, че тази година са отпуснати близо три пъти повече бройки за диаспората – от 400 на 1000, и МОН има амбицията да продължи да увеличава тази бройка.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !