31 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Цветовете на Великата австралийска пустиня Виктория

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 юли 2015 в 07:41 78320

Пустинята Виктория в Австралия не е "пуста". Тя е богато на цветове място, екосистема от разнообразни растителни и животински видове.

"Човек наивно отсъжда, че пустинята е една плоска равнина, върху която не се случва нищо особено, но това изобщо не е така. Всъщност е точно обратното!", заявява Кевин О'Конър, президент на група доброволци за опазване на пустинята Виктория  - Friends of The Great Victoria Desert Parks - пред АВС.

Най-голямата австралийска пустиня е кръстена на кралица Виктория от изследователя Ърнест Гилс през 1975 и е с площ 420 000 кв. км. Виктория включва и неизползваеми територии, предназначени за ядрени опити в Маралинджа и Ему Филд.

Пустинята осигурява разнообразие от дива природа и представлява важен коридор между източната и западната полупустинни области на Австралия. Районът включва и няколко природни парка, сред които парка Мамунгари, защитен от ЮНЕСКО.

Въпреки малкото количество валежи от 200 до 250 мм на година, пустинята е дом на многобройни и разнообразни растения и животни. Между тях са редките и застрашени видове папагали Polytelis alexandrae, евкалипти Eucalyptus articulata, какаду Lophochroa leadbeateri, птиците Leipoa ocellata, пясъчната торбеста мишка Sminthopsis psammophila.

"Това, което ме изуми е разнообразието от земни форми, богатата растителност, фантастичните цветове на пясъка - червеникавата охра - и начинът, по който растителността оцелява на този климат." - коментира О'Конър.

"Можеш да седиш пред едно храстче и да мислиш за него като за просто храстче, но когато знаеш какво всъщност наблюдаваш, е нещо съвсем различно, сякаш някой те е просветлил. Трябва просто да слушаш, да гледаш и да се оставиш да бъдеш изумен от взаимодействието на нещата и богатствата на природата." - разказва Кевин О' Конър.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.