Тийнейджърите не са пристрастени към телефоните си, просто медиите обичат тази история

Ваня Милева Последна промяна на 02 декември 2019 в 10:04 4382 0

Кредит Pxhere

Днес почти всички тийнейджъри имат телефон - и това е голям проблем за психичното им здраве. Поне това е впечатлението, което получаваме от някои заглавия в медиите, които твърдят, че един от всеки четирима тийнейджъри е пристрастен към своя смартфон.

Виждали сме такива заглавия и преди. Този път обаче те се основават на научна статия, която открива, че 23% от тийнейджърите използват телефоните си по начин, който говори за наличието на проблеми. В съпътстващото прессъобщение се казва, че това „говори за наличието на поведенческа зависимост“.

Документът също така открива, че хората с проблемна употреба са три пъти по-често съобщават, че се чувстват депресирани, тревожни или че страдат от безсъние. Новината е тревожна - смартфоните създават у децата ни психични проблеми.

Но може би трябва да спрем и да помислим, преди да се разтревожим твърде много. Спорно е дали някой може да бъде пристрастен към телефона си - или да използва интернет или да играе компютърни игри. Някои изследователи в тази област казват, че е възможно, докато други твърдят, че е безсмислено да се употребява терминът пристрастяване в този контекст.

Новата статия, обобщаваща 41 предишни проучвания върху използването на телефоните, не хвърля светлина върху този почти философски въпрос, освен че потвърждава, че някои тийнейджъри често използват телефоните си и техните семейства така или иначе знаят за това.

Проучванията, които разглеждат изследователите, използват анкети за оценка на поведението на хората. Най-често проучването включва няколко въпроса, които просто показват висока степен на използване на телефон, без това да е непременно патологично медицинско състояние.

Сред въпросите са дали използват телефона си по-дълго, отколкото са планирали, дали това ги е накарало да пропуснат някаква планирана училищна работа или дали някой друг им е казвал, че го използват твърде много.

Може ли това реално да идентифицира зависимост? Заменете „телефон“ с „книга“ и може да си представите запален читател, който отговаря „да“ на много от тези въпроси, но никой няма да го класифицира като тежко зависим от четенето на книги.

Един от авторите на изследването, Никола Калк (Nicola Kalk) от Кралския колеж в Лондон посочва примери за тийнейджъри, които прекарват толкова много време в игри на своите телефони, че дори не спират да се измият или да излязат къщата. Това със сигурност е смущаващо поведение, но това проучване не ни казва нищо за броя на тийнейджърите в такова екстремно състояние.

Другата тревога е, че проучванията, включени в обзора, не са представителни, коментира Ейми Орбен (Amy Orben) от Университета в Кеймбридж. Това е така, защото екипът на Калк преглежда базата данни на всички проучвания за използване на телефони, като използва „пристрастяване“ като една от думите за търсене. Изследвания, които откриват ниски нива на проблемна употреба, може би са били пренебрегвани, отбелязва Орбен.

Калк и съавторът й Бен Картър (Ben Carter), също от от Кралския колеж в Лондон, са съгласни, че това е ограничение, но твърдят, че откритието им все пак представя модел, който изисква допълнително проучване.

Другото твърдение, че телефоните предизвикват у младите хора депресия, изобщо не е издържано - проучванията показват просто връзка между употребата на телефона и докладвани проблеми с психичното здраве, а не че телефоните са причината.

Доста правдоподобно е да играете или да говорите с хора онлайн като начин за справяне с чувството на депресия, ако нямате много приятели в училище. Ако случаят е такъв, всеки родител, който види последните заглавия, ще  отнеме телефона на детето си, а с това може само да влоши нещата.

За да бъдем коректни към екипа на Калк, трябва да кажем, че те заявяват в своята статия, че са намерили само „корелация“ между употребата на телефон и проблемите с психичното здраве, но фактът, че това не е доказателство за причинно-следствената връзка, е омаловажен за повечето медии, които отразяват проучването,

Може би журналистите не могат да устоят на изкушаващата история за тийнейджърите и техните телефони. Може би те са пристрастените.

Справка: BMC Psychiatry , DOI: 10.1186 / s12888-019-2350-x

Източник: Teens aren't addicted to their phones - but we like to think they are, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !