Учен е осъден на смърт в Иран

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 февруари 2017 в 09:00 5186 0

Кредит VUB

Ахмадреза Джалаби бе арестуван през април 2016 по още неизвестни причини.

Изследовател, специализирал медицина при бедствия в два европейски института е осъден на смърт в Иран, очевидно за престъпления, свързани със сигурността, съобщи онлайн изданието Science.

Роденият в Иран Ахмадреза Джалаби (Ahmadreza Djalali), професор от Изследователския център по спешна медицина (CRIMEDIN) в Университета на Източна Пиемонт в Новара, Италия, и в Свободния университет в Брюксел (VUB), е бил арестуван преди повече от 9 месеца е бил задържан в Иран като след това през по-голямата част от времето е в строг тъмничен затвор и без достъп до адвокат.

Свободният университет на Брюксел разказа за присъдата в изявление на своя уебсайт на 3-ти февруари. Колегите му, убедени в невинността на Джалаби, заявиха, че се опитват да направят всичко възможно, за да се предотврати нейното изпълнение. Турски учен е изпратил петиция до иранското правителство с искане Джелаби да бъде освобожден, има Facebook страница за случая.

"Ахмадреза бе встрастен в науката", казва Ив Иблю (Ives Hubloue), ръководител на изследователската група по аварийна медицина в VUB. "Той не се интересуваше от политика. Ние не вярваме, че е направил каквото и да било срещу иранското правителство".

45-годишният Джалаби е арестуван през април миналата година от силите за сигурност на Министерството на информацията на Иран докато е бил на път от Техеран до град Карадж и е отведен в затвора Евин в северозападен Техеран, според петицията. Притеснявайки се, че международният отзвук може да направи положението му по-лошо, семейството на Джалаби първоначално е съобщавало на колегите му, че той е в кома след автомобилна катастрофа, разказва Иблю. Колегите му от университетите VUB и CRIMEDIN не знаеха, че е задържан до октомври 2016 г., а дори и след това, семейството му помоли да не се разгласява случая му. Това се промени след смъртната присъда, която е изнесена в сряда.

Не е ясно в какво точно е бил обвинен. "Ахмадреза е информирал семейството си в Иран, че е бил принуден да подпише самопризнание, но съдържанието му е известно", се казва в петицията. "Семейството му е било информирано, че разследването се отнася до въпроси на "националната сигурност". Те нямат доказателства срещу него, но продължават да го задържат".

Обвиненията очевидно са свързани с международните контакти на Джалаби. "Но каквито и да са били контактите му с колеги от страни, те са били единствено за науката за спасяването на човешки живот", отбелязва Иблю.

"Това е скандално нарушение на универсалните човешки права, срещу което трябва да се реагира решително" - се казва в изявлението вчера на VUB. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !