Учените са 99,9999 % сигурни, че глобалното затопляне е причинено от хората

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 февруари 2019 в 00:40 12737 0

Кредит NASA

Надеждността на климатичните данни достигна до „златния стандарт” на статистиката и еднозначно посочва главната роля, която играе човечеството в глобалното затопляне.

Тези, които оспорват влиянието на човека върху климата Земята, често заявяват, че глобални затопляния са се случвали и в миналото и сега то може да бъде предизвикано от съвсем естествени причини. Обаче според новите оценки вероятността това да е така, не е повече от едно на милион.

Статията, публикувана в понеделник в списание Nature Climate Change, посочва, че "човечеството не може да си позволи да игнорира" ясните сигнали за покачване на температурите през последните 40 години. 

Проучването на учени от Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA), както и от Националната лаборатория Ливърмор, е посветена на троен юбилей на съвременната климатология.

Преди 20 години, през 1999г.,  бе представена първата публикация, свързваща съвременното глобално затопляне с човешката дейност. А през 1979 г., подкрепен с много данни, американският метеоролог Джул Чарни (Jule Charney) направи първия тревожен доклад.

"Ние оценяваме най-вероятното глобално затопляне при двойно повече CO2 ще бъде до 3 ° C с вероятна грешка от ± 1.5 ° C." , пишат авторите на доклада от 1979 г., цитирани от Digital journal.  Интересното в този извод е, че той не се е променил през последните 40 години

 И накрая, в същата 1979 г. започна непрекъснат метеорологичен мониторинг на Земята от космоса.

Авторите проведоха точен статистически анализ на информацията, събрана от спътниците за този дълъг период. Те избраха три обширни климатологични архиви с данни, които се поддържат от Университета в Алабама (UAH), Центъра за спътниково наблюдение и изследвания (Center for Satellite Applications and Research, STAR) и групата за Дистанционни сензорни системи (Remote sensing systems - RSS), след което анализираха тяхната точност и достоверност.

Границата 3σ данните за климатичните наблюдения пресичат през 1999-2000-те, а 5σ - през 2005-2016 години ©Santer et al., 2019

С всяка година на наблюдение, съотношението сигнал/шум в натрупаните данни намалява, днес тяхната надеждност се е повишила до доста впечатляващо ниво. През 2002 г. нивото на достоверност прескочи три сигма, а през 2016 г. - пет сигма. Първата граница се разглежда в статистиката като показател за високата надеждност на масива от данни, а вторият вече се нарича "златен стандарт", тоест, сигурност на резултата 99,9999 процента.

Използвайки препратката към "златния стандарт", авторите на изследването се позовават на статистическия анализ, обичаен в физиката на частиците и използван при откриването на неуловимия Хигс бозон.

„Пет сигма“ означава, че вероятността е само едно на милион, че моделът на атмосферното затопляне не е резултат от човешката дейност.

През 2013 г. Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата (IPCC) заключи, че е "изключително вероятно" или поне 95% вероятно, че човешката дейност е основната причина за изменението на климата от 50-те години на миналия век насам.

Сега тази възможност трябва да бъде призната като абсолютно доказана. "Алтернативното обяснение чрез природни фактори е почти невероятно", заяви Питър Стот (Peter Stott) от британската метеорологична служба.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !