05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Уловен е най-отдалечения досега радиосигнал от галактика

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 януари 2023 в 00:01 30730
Една от чиниите на гигантския метровълнов радиотелескоп (GMRT) близо до Пуна, Махаращра, Индия. Кредит: NATIONAL CENTRE FOR RADIO ASTROPHYSICS

С помощта на радиотелескоп в Индия астрономи са уловили най-отдалечения досега радиосигнал от галактика. Светлината на тази галактика е тръгнала, когато вселената е била само на около 5 милиадра години от своите сега 13.8 милиадра. Това подхранва надеждите, че тайните на ранната Вселена могат да бъдат разкрити с помощта на съществуващата технология на телескопа.

Сигналът идва от галактика, наречена SDSSJ0826+5630, която се намира на 8,8 милиарда светлинни години от нас. Това по същество означава, че е съществува по-близо до Големия взрив, отколкото всяка друга галактика, открита досега с помощта на радиоастрономията.

Използвана е техника, наречена гравитационна леща - изкривяване в пространство-времето, което позволява фоновите обекти  екстремно да се увеличат от обектите на преден план.

Колкото по-далеч от Земята се намира една галактика, толкова по-слаби стават радиосигналите, което затруднява засичането им от сегашните радиотелескопи, но новата статия, публикувана тази седмица в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, дава надежда, че изследването на галактики на много по-големи разстояния от Земята вече може да бъде достижимо.

Илюстрация, показваща откриването на сигнал от далечна галактика. Кредит: SWADHA PARDESI

"Една галактика излъчва различни видове радиосигнали", разказва Арнаб Чакраборти (Arnab Chakraborty), постдокторант, който изучава космологията в катедрата по физика в Университета Макгил в Монреал, Канада. "Досега беше възможно да се улови този конкретен сигнал само от близка галактика, което ограничаваше познанията ни до тези галактики, които са по-близо до Земята."

Изследователите от Монреал и Индия са използвали гигантския метровълнов радиотелескоп в Пуна, Индия, за да уловят сигнала със специфична дължина на вълната, наречена линия 21 cm.

Гравитационната леща се появява, когато гравитационното привличане от по-близка, но подредена в една линия галактика изкривява и огъва светлината от далечна звезда или галактика, което я кара да изглежда деформирана и увеличена - в този случай 30 пъти.

Фалшиво цветно изображение на радиосигнала от атомен водород на галактиката. Кредит: CHAKRABORTY & ROY/NCRA-TIFR/GMRT

Сигналът от SDSSJ0826+5630 е бил излъчен, когато Вселената е била само на 4,9 милиарда години, но тъй като Вселената се разширява, са били необходими 8,8 милиарда години, за да достигне до телескопа.

Това постижение доказва, че е възможно да се наблюдават далечни галактики с помощта на съществуващите нискочестотни радиотелескопи.

"Това ще ни помогне да разберем състава на галактиките на много по-големи разстояния от Земята", отбелязва Чакраборти.

Радиоастрономията е изследване на небето в диапазона на радиочестотите. Звездите, галактиките и други космически явления излъчват светлинни вълни. Видимата светлина е електромагнитно излъчване, както и радиовълните, гама-лъчите, рентгеновите и инфрачервените лъчи. Така че, за да получат пълна представа за това, което се намира в космоса, астрономите трябва да използват радиотелескопи за откриване и усилване на радиовълни от космоса.

Справка: Detection of H I 21 cm emission from a strongly lensed galaxy at z ∼ 1.3
Arnab Chakraborty, Nirupam Roy
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 519, Issue 3, March 2023, Pages 4074–4081, https://doi.org/10.1093/mnras/stac3696 

Източник: Astronomers Use Ripple In Space-Time To Capture Most Distant Signal Ever From A Galaxy
Jamie Carter, forbes


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.