Утре се открива Юбилейната 10-та Конференция на Балканския физически съюз

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 август 2018 в 17:32 3884 0

От 26 до 30 август 2018 г. България ще бъде домакин на Юбилейната 10-та Конференция на Балканския физически съюз (BPU 10). Тя ще се проведе в Интер Експо Център в София под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев. Организатор на конференцията е Съюзът на физиците в България.

Форумът ще бъде открит на 27 август от 9 часа в зала „Витоша“ с тържествено слово на председателя на Балканския физически съюз и на Съюза на физиците в България, академик Александър Г. Петров. Гости на събитието ще бъдат представители на Президентството, на Министерството на образованието и науката и др. През 1991 г. е поставено началото на традицията да се провежда Балканска конференция по физика на всеки 3 години, като страната-домакин се избира на ротационен принцип. Тя е създадена с цел насърчаване и подобряване качеството на провежданите изследвания и обмен на знания и информация, което да доведе до съвместни изследователски проекти и общи програми между Балканските страни. Днес този научен форум е известен с името Международна конференция по обща физика и е отворен за учени от целия свят.

В Юбилейната конференция BPU 10 ще участват около 420 учени от страните на Балканския регион, Европа и Америка. Сред тях е президентът на Европейското физическо дружество проф. Рюдигер Фос, който ще изнесе лекция на тема “50 години от ЕФД - 50 години в служба на европейската физическа общност“. В програмата са включени 19 научни сесии, тематиките на които обхващат широка област от съвременната фундаментална и приложна физика. Ще бъдат изнесени 42 доклада, представени 149 презентации и 233 постера по актуални проблеми, свързани с: научни изследвания и постижения, намиращи пряко приложение в индустрията, екологията, подобряване качеството на живот и др.; обучението по физика и неговото финансиране; популяризирането на физическите науки в страните-членки на Балканския физически съюз.

Повече информация за Програмата на BPU 10 можете да намерите на сайта: https://bpu10.balkanphysicalunion.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !