В Китай има огнище на чумата "Черната смърт"

Чумата не е най-ужасното. По-страшно е, че информацията не се оповестява публично

Ваня Милева Последна промяна на 15 ноември 2019 в 14:19 13749 0

Снимка с електронен микроскоп, изобразяваща маса от бактерии Yersinia pestis (причинител на бубонната чума). Кредит: Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

На двама души в Китай бе поставена диагноза пневмонична чума, потвърди националната държавна информационна агенция Синхуа във вторник.

И двамата пациенти са от китайската област Вътрешна Монголия и са получили "подходящо лечение" в медицинските заведения в китайския квартал Чаоян, пише Синхуа.

В четвъртък Общинската здравна комисия в Пекин заяви, че единият от пациентите вече е в стабилно състояние, докато другият е в критично състояние, но здравето му „не се е влошило“.

Чумата, известна още като "Черната смърт", се проявява в три форми - бубонна, септикемична и пневмонична - всяка от които засяга различна част от тялото. Те погуби десетки милиони през Средновековието в Европа, но от време на време все още се активира.

Пневмоничната чума е „най-сериозната форма” на инфекциозното заболяване, според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC). Тя засяга белите дробове и е единствената форма, която може да се разпространи между хората чрез заразени въздушни капчици или замърсени дрехи и предмети.

Ако не се лекува, винаги е фатална.

Вероятността болестта да се разпространи още повече е „изключително ниска“, заяви китайският център за контрол и превенция на заболяванията пише в социалната мрежа Weibo в сряда, цитиран от New York Times.

Пациентите за първи път са потърсили лечение на 3 ноември - повече от седмица преди официалните лица да потвърдят диагнозата на чумата, написа в социалната медийна платформа WeChat Ли Дзифън (Li Jifeng), лекар в болницата, в която са лекувани пациентите.

В тази публикация, която впоследствие е изтрита, Ли твърди, че един от пациентите е имал треска и затруднено дишане в продължение на 10 дни, преди да потърси лечение, което означава, че няма информация докъде може да се е разпространила инфекцията, преди да бъде предупредена обществеността за епидемията.

"Чумата не е най-ужасната част", пише потребител на Weibo, съобщава NYT. „Най-страшното е, че информацията не се оповестява публично.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !